Media15 jun '17 11:17Aangepast op 15 jun '17 16:10

'Ouders moeten praten over internetchallenges'

Auteur: Daphne Buskoop

Een jongen van 16 uit Arkel is overleden nadat hij de 'choking challenge' deed. Bij deze challenge proberen deelnemers in een roes te raken door het afknijpen van zuurstof. De ouders van de overleden jongen brachten het verhaal nu naar buiten om zo anderen te waarschuwen voor dit soort internet-challenges.

Volgens Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, kunnen ouders daardoor niet anders doen dan met hun kind praten. Dat kinderen spelletjes spelen en graag de grenzen opzoeken, is niks nieuws. Wat wel ‘nieuw’ is, is dat ze de challenges, zoals ze de uitdagingen noemen, filmen en op social media media zetten. Sommige challenges zijn grappig, zoals ‘de vloer is lava’, waarbij diegene die filmt uit het niets roept dat de vloer lava is, en de andere persoon dus probeert ergens om te springen, om de ‘lava’ te ontwijken:

 

Anderen vragen aandacht voor een ziekte of goed doel:

 

Maar er circuleren ook gevaarlijkere ‘spelletjes’, zoals de choking challenge, ook wel het wurgspel genoemd. Kinderen knijpen de halsslagader of de buikslagader dicht, waardoor een zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Net voor ze flauwvallen laten ze los, waardoor de hersenen weer bloed krijgen en ze een sterke kick voelen, een soort zacht-warme roes, een euforisch gevoel dat hun buiten zichzelf brengt. Maar wat ze eigenlijk voelen, is het massaal afsterven van hersencellen door het zuurstoftekort.

Praten met je kind

Vaak vinden ouders het eng om met hun kind over zulke onderwerpen te praten, omdat ze bang zijn dat ze hun kind juist op ideeën brengen. Maar volgens Pardoen kunnen we bijna niet anders meer dan met onze kinderen over challenges als deze praten, zeker nu het mede dankzij de ouders van de overleden jongen zo groots in de media is. ‘Kinderen worden al op een idee gebracht, ze willen nu weten waar het over gaat, en waar alle volwassenen zo over in paniek zijn. Dus gaan ze googelen, en dan kunnen ze hele instructies vinden.’ Ze voelt zich dan ook een beetje een burgemeester in oorlogstijd. ‘Maar je kunt dan maar beter de goede informatie geven’, adviseert Pardoen ouders.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen