Media26 jun '17 11:49Aangepast op 27 jun '17 06:31

Rel om dikke lippen in Suske en Wiske

Auteur: Robin Vinck

Niet de blote boezem van een Afrikaanse zeegodin, maar de dikke lippen van een Afrikaanse man in hetzelfde plaatje hebben een storm van kritiek losgemaakt over Suske en Wiske. 'Dat is geen Afrikaanse man, dat is een halve aap', zegt de Vlaamse schrijfster Dalilla Hermans.

Het Suske en Wiske-verhaal Mami Wata wordt op dit moment voorgepubliceerd in verschillende kranten. Een plaatje waarop de Afrikaanse zeegodin Mami Wata met blote borsten is afgebeeld, zorgde voor een berichtje in Het Nieuwsblad. Ten onrechte, want het waren zeker niet de eerste blote borsten in Suske en Wiske. Op deze volle boezem kwam dan ook weinig respons, maar des te meer maakten de dikke lippen van de man in hetzelfde plaatje los.

Schrijfster Dalilla Hermans snapte niet dat het niemand was opgevallen en luchtte haar hart op facebook. 'Dat zijn geen lippen, dat is hoe je de mond van een dier tekent.’ Ze zegt erbij dat ze altijd groot fan van Suske en Wiske is geweest, maar dat dit echt niet meer kan. ‘Ik weet dat er in oude strips ook wel foute, racistische afbeeldingen voorkwamen, maar ik stoorde me daar, gezien de tijdsgeest, niet zo aan. Maar nu zijn we in 2017 en we moeten dit echt niet meer pikken.’

 

Excuses

Standaard Uitgeverij is geschrokken van alle ophef, en biedt via deredactie.be haar excuses aan. ‘Het is nooit de bedoeling geweest om binnen de teksten en de scenario’s iemand te schofferen’, zegt Ruth van Ammel van de uitgeverij. ‘Deze reactie is echter gebaseerd op één tekening, de enige tekening van dit personage, een figurant dus in het verhaal. Er is een zeer divers aanbod van figuren in de strip. Er is bijvoorbeeld een zwarte politie-agent die helemaal anders afgebeeld wordt. Een strip is ook altijd opgebouwd rond karikaturen, Lambik is ook geen prototype van dé man.’

Ze zegt erbij dat er te weinig nagedacht is over de impact van de tekening en gaat contact opnemen met Hermans. Maar het album is ondertussen al gedrukt en verspreid, dus aan de bewuste tekening is niks meer te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen