Media9 aug '17 06:44Aangepast op 9 aug '17 11:21

Netflix wordt minder sprookjesachtig

Auteur: Jelle Maasbach

Disney en Netflix gaan uit elkaar: de films van Walt Disney zijn binnenkort niet meer te zien op de streamingdienst. Disney komt met een eigen dienst. Beleggers van Netflix schrokken: het aandeel ging onderuit.

ANP Kippa
ANP Kippa

Na jaren van samenwerking besluit Disney met Netflix te stoppen. Vanaf 2019 zijn er geen Disney-films meer te bekijken op Netflix. Er komen twee varianten: allereerst de familiefilms, maar ook een applicatie voor de kwakkelende sportzender ESPN.

ESPN is al jaren een probleemkindje voor Disney, dat veel geld kwijt is voor de rechten en voor de contracten met de kabelaars. Net als hier in Nederland kijken de Amerikanen veel minder tv, dus het bedrijf ziet ook betalende klanten weglopen. Door middel van een streamingdienst proberen ze die inkomsten terug te winnen. Voor die dienst koopt Disney zich in bij een bestaand bedrijf (BAMTech). Het had al een pluk aandelen en legt daar nu nog eens 1,6 miljard dollar bij om de meerderheid in handen te krijgen.

Aandelen omlaag

Beleggers van Netflix schrokken van het nieuws, want het aandeel dook ruim 3 procent naar beneden tijdens de nabeurshandel. De aandeelhouders van Disney waren nog meer teleurgesteld, bijna 4 procent ging er van dat aandeel af, maar dat had meer te maken met de teleurstellende kwartaalcijfers. Zowel de inkomsten (14,2 miljard dollar) als de winst (2,4 miljard dollar) waren minder dan dezelfde periode een jaar terug en ook onder de verwachting van analisten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen