Media19 sep '17 09:22Aangepast op 19 sep '17 09:43

'The Voice niet door Talpa verzonnen'

Auteur: BNR Webredactie

Mediaconcern Talpa trekt wereldwijd miljoenen kijkers met het concept The Voice en verdient er ook goed aan. Er bestaan echter twijfels of het format wel daadwerkelijk door John de Mol en zijn Talpa bedacht is.

De Ier Roy Barry beweert namelijk dat hij het format in 2008 al had bedacht. Het ging destijds om het programma The Voice of America. Talpa weerlegt deze naar eigen zeggen valse claim, die 'volledig onwaar en ongegrond is'. Vandaag buigt een rechter in de Verenigde Staten zich over de vraag wie er nu gelijk heeft.

Televisieformat op grens van auteursrecht

Een televisieformat ligt volgens advocaat Evert van Gelderen op de grens van wat auteursrechtelijk te beschermen is. 'Ideeën zijn niet beschermd. Dus het idee om een blind audition te doen, is heel moeilijk te beschermen. De uitwerking daarvan, in een format, kan weer wel beschermd worden', vertelt hij.

Het is dus ook de vraag in hoeverre Barry zijn format destijds heeft uitgewerkt. 'Het auteursrecht is in Nederland vrij liberaal, maar toch moet je aan een aantal strenge eisen voldoen. Het format moet bijvoorbeeld origineel zijn en het moet voldoende uitgewerkt zijn. Vraag twee is of de elementen voldoende zijn overgenomen in het daadwerkelijke programma. Dat is uiteindelijk maar de vraag.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen