Media2 mrt '18 21:15Aangepast op 3 mrt '18 18:22

'Problemen bij RTL komen niet meer goed'

Auteur: BNR Webredactie

'Het tipping point is nu wel geweest, omdat het management te lang heeft zitten slapen', zegt media-ondernemer Ruud Hendriks over de problemen bij RTL.

Hendriks noemt de oprichting van Netflix – in de jaren ’90 gestart, in 2002 naar de beurs gegaan en in 2007 begonnen met streamen – als voorbeeld en hoe RTL daarop reageerde: pas in 2013 kwam Videoland. ‘Veel te laat allemaal.’

Alles wat ze nu proberen is volgens Hendriks kansloos. ‘De achterstand is inmiddels dusdanig enorm, dat komt niet meer goed. Als je echt iets wil doen, zou je Videoland een heel jaar lang gratis ter beschikking moeten stellen, met super-content erop. Dat kost je 100 miljoen maar dan heb je nog een kans om wat te doen. Dat is wat Disney doet. Die besteden de komende jaren 5 miljard om een concurrent van Netflix op te zetten.’ Je moet volgens hem eerst publiek bereiken, pas daarna een product proberen te verkopen. ‘Videoland heeft gewoon geen publiek. 400.000 gebruikers is gewoon helemaal niks.’ Ze zouden daar beleid voor moeten maken, vindt hij. Of de nieuwe CEO, de pas benoemde Sven Sauvé, daar wat aan kan veranderen, hangt volgens Hendriks af van de hoeveelheid overtuigingskracht Sauvé kan hebben op de aandeelhouders, maar ook hoeveel lef Sauvé zal tonen.

'RTL Late Night was stuurloos geworden'

Lees ook: 'Positie radio en tv wordt gemarginaliseerd'

Over de stap van RTL om Humberto Tan bij RTL Late Night weg te halen en te vervangen door NOS-presentator Twan Huys zegt Hendriks dat hij het vorig seizoen al had gedaan. ‘Dat zag je toch aankomen. Je zag aan de ogen van Humberto dat de sprankeling eruit was.’ Maar hij bewondert wel dat RTL zoveel geduld heeft gehad. ‘Een groot probleem lag niet bij Humberto maar bij de eindredactie’, vindt hij. ‘Het programma was stuurloos geworden, er zat geen duidelijke formule meer achter.’

Hendriks herhaalt zijn betoog van januari, waarin hij bij The Friday Move ook al kenbaar maakte dat 2018 een moeilijk jaar zal worden voor RTL. RTL leed al in 2016 een omzetverlies van 20 miljoen en daar ging in het eerste halfjaar van vorig jaar nog eens 10 miljoen euro af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen