Media30 sep '18 12:00

Grote dinosaurus ontdekt in Zuid-Afrika

Auteur: BNR Webredactie

Er is weer een nieuwe dinosaurus ontdekt in Zuid-Afrika. Hij komt uit het allereerste begin van de Jura-periode, en was op dat moment het grootste landdier op aarde. Hij zou 12.000 kilo wegen en is twee keer zo hoog als de Afrikaanse olifant.

De dinosaurus heeft de ingewikkelde naam 'Ledumhadi mafube' gekregen, wat vrij vertaald 'de grote donderslag van de dageraad' betekent. 'We zitten met deze dino aan de dageraad van langnek-dinosaurussen', vertelt antropoloog Anne Schulp. Wat vooral bijzonder aan de dino is de versassende grootte voor zijn leeftijd, en dat 'ie al op vier poten liep.

Dit was een planteneter, en vielen vaak ten prooi aan de vleeseters uit de Jura-tijd. 'Een tactiek om niet opgevreten te worden, was heel snel groot worden', zegt Schulp. Door de microstructuren in zijn botten, konden de onderzoekers uit Afrika zien hoe snel de dino is gegroeid. Ze halen namelijk met een klein appelboortje een stukje bot eruit, die ze in plakjes slijpen. Dan kunnen ze, net als bij groeilijnen in een boomstam, zien hoe deze beesten groeien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen