Media20 mei '19 09:21Aangepast op 27 mei '19 13:16

Elger van der Wel

Auteur: BNR Webredactie

Jurylid Elger van der Wel is een echte podcast-expert. In zijn wekelijkse nieuwsbrief waarin hij de ontwikkelingen op het snijvlak van tech en journalistiek beschrijft, zijn de trends rond podcasts een vast onderdeel. Elger geeft hier zijn podcasttips, een vijftal ‘musthears’ die NIET op de stempagina staan, maar evengoed de moeite waard zijn.

>> Breng je stem uit voor de Dutch PodcastAwards

Elger van der Wel
Elger van der Wel (Elger)

1. Vandaag

NRC is alweer het vierde Nederlandse nieuwsmedium dat zich waagt aan een dagelijkse podcast, maar ze pakken het net even anders aan dan de rest. Elke dag staat er één verhaal centraal en wordt dat ook echt als een verhaal vertelt. NRC heeft duidelijk gekeken naar wat The New York Times met The Daily doet, maar beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

2. Reply ALL

Dit is de podcast die bij mij na jaren de liefde voor het medium deed terugkeren. Reply All is de succespodcast van het Amerikaanse Gimlet waarin PJ Vogt en Alex Goldman verhalen vertellen die op de één of andere manier iets met het internet te maken hebben. Bijzondere verhalen, maar het echte geheim van Reply All zijn PJ en Alex zelf; twee vrienden die ik niet meer kan missen.

3. Ongesigneerd

Goed design kan ik waarderen, maar er is heel veel design in de wereld om ons heen waar ik nooit bij stil had gestaan. In Ongesigneerd hoor je de verhalen achter dat design; van prullenbak tot het paspoort. De podcast is losjes gebaseerd op 99% Invisble - een Amerikaanse podcast die inmiddels een plekje verdient in de podcast Hall of Fame - maar het leuke is dat het bij Ongesigneerd over Nederlandse dingen gaat.

4. A Very Fatal Murder Serial, S-Town, De Brand in het Landhuis, Bob...

Ik hoef de diverse verhalende podcasts die de afgelopen jaren ontzettend veel aandacht hebben gekregen, volgens mij niet meer uit te lichten. De kans is echter groot dat je A Very Fatal Murder nog niet kent; dit is een humoristische podcast die de draak steekt met alle clichés uit de diverse verhalende podcasts. Ook nuttig voor makers om de diverse storytellingtrucjes beter te begrijpen.

5. Binnen de Muren

| Meer van dit!: Check hier meer podcast tips van de DPA19 Juryleden

Dat er niet altijd drama en plottwists nodig zijn om verhalen te vertellen, bewijst Marjolein Knol van RTV Drenthe met deze podcastserie over het leven in de gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Je hoort de kleine verhalen van 'binnen de muren'.

>> Breng je stem uit voor de Dutch PodcastAwards

(BNR / Dutch Podcast Awards)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen