Media25 okt '19 17:21Aangepast op 25 okt '19 18:38

Rechtbank beëindigt gijzeling NOS-journalist: 'Er had niet gegijzeld mogen worden'

Auteur: Aäron Loupatty

De rechtbank in Rotterdam beëindigt de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. De journalist werd donderdag op last van de rechter-commissaris in gijzeling genomen, omdat hij weigert als getuige te verklaren in een moordzaak. Bas wil zijn bron beschermen.

Aan de eind van de middag oordeelde de rechter dat Bas niet gegijzeld mocht worden. 'De rechtbank heeft bekeken welk verschoningsrecht een journalist toekomt. De vragen die hij (Robert Bas, red.) niet heeft willen beantwoorden vallen onder dat verschoningsrecht, dus had er niet gegijzeld mogen worden', zo verklaart persrechter Catelijne van Breevoort de vrijlating van Bas.

De rechter liet Bas direct vrij uit de gijzeling. 'Hij mocht meteen via de hoofdingang het gebouw verlaten', aldus Van Breevoort.

'Journalistiek als geheel wordt hier beter van'

'We zijn heel erg blij dat de gijzeling van Robert Bas is beëindigt en dat hij vrij is, natuurlijk', zo reageert NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, direct na de uitspraak van de rechter. 'Maar we zijn minstens zo blij met de motivatie van de raadkamer. Die zegt dat je het verschoningsrecht breed moet uitleggen in juridische zin. Dat betekent je niet hoeft te zeggen wie de bron is, maar dat je ook niet hoeft te delen welke kennis je hebt uit die bron. (...) De journalistiek als geheel wordt hier beter van', concludeert Gelauff.

Openbaar Ministerie

Voor de uitspraak van de rechter deed het Openbaar Ministerie al een oproep om de gijzeling van Bas te beëindigen. Volgens het OM zou het 'zinloos' zijn om Bas verder in gijzeling te houden aangezien de journalist heeft aangegeven onder iedere omstandigheid zijn mond te zullen houden.

Demonstratie

Vrijdagochtend hielden ook tientallen journalisten een demonstratie voor de rechtbank in Rotterdam. Die demonstratie, onder het motto 'Free Robert Bas', was een initiatief van NRC-journalist Marcel Haenen. Hij sprak de demonstranten toe en had het over 'magistratelijk machtsmisbruik'. De groep journalisten liep vervolgens een rondje om de rechtbank 'in de hoop dat de rechters ons zien en horen'.

ROTTERDAM - Journalisten demonstreren bij de rechtbank tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. De verslaggever wordt vastgehouden omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. ANP BAS CZERWINSKI
ROTTERDAM - Journalisten demonstreren bij de rechtbank tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. De verslaggever wordt vastgehouden omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. ANP BAS CZERWINSKI ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen