Media19 jan '20 14:09

NPO gaat dramaseries maken met streamingdiensten

Auteur: BNR Webredactie

Samen met partijen als Netflix, Videoland en Disney+ wil de NPO Nederlands kwaliteitsdrama gaan maken. De komende twee jaar worden vijf producties gemaakt als experiment.

(ANP JEROEN JUMELET)

De afgelopen jaren heeft de politiek flink op de NPO. Ter compensatie zou er meer ruimte komen om commerciële activiteiten te ondernemen en eigen inkomsten te genereren. De samenwerking met commerciële diensten met een eigen platform wordt de eerste aanzet gegeven.

Lees ook | 'Nederlandse mediapartijen komen met streamingconcurrent'

Haken en ogen

Aan de plannen zit een aantal haken en ogen. Kan het bijvoorbeeld zijn dat met belastinggeld een commerciële instelling in stand gehouden wordt? Wie krijgt de rechten voor de producties, en is dit ook eerlijk ten opzichte van commerciële zenders als RTL en SBS? Mediaverslaggever Gudo Tienhooven denkt dat de NPO meer geld wil uitgeven aan de kwaliteit van series. 'De standaard van series bij streamingdiensten is zo hoog, je kunt niet achterblijven.'

Luister ook | Oscars over een maand weer zonder presentator

Samenwerkingen

Het is niet de eerste samenwerking die de NPO aangaat. De serie Hoogvliegers is gemaakt in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht. 'Het zijn manieren om budgetten te verruimen en betere series te maken.' Wel is het volgens Tienhooven belangrijk om de grenzen van de mogelijkheden goed in de gaten te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen