Media9 mrt '21 16:50

Baudet krijgt label 'misleidend' van Twitter

Auteur: BNR Webredactie

Tien maanden nadat de eerste tweet van Donald Trump werd gelabeld als misleidend, heeft ook een Nederlandse politicus zo'n discutabel vlaggetje te pakken. Het gaat om een tweet van Thierry Baudet (FvD) met niet feitelijke claims over het risico van het coronavirus en de werking van het coronavaccin. 'Het lijkt me belangrijker dat je ziet dat Thierry Baudet zich totaal opstelt buiten de gevestigde orde', zegt Harm Ede Botje, onderzoeksjournalist bij Nu.nl en auteur van het boek Mijn meningen zijn feiten over Thierry Baudet.

Luister terug | BNR Digitaal | Twitter gaat na Trump in de aanval met betaalde abonnementen

Twitter

De actie van Twitter om de tweet van Thierry Baudet als misleidend te bestempelen, zou zijn claim over de censurerende macht van grote techbedrijven kracht kunnen bijzetten. 'Het is zijn frame, waarin hij heel erg goed is in zijn boodschap verkopen. Maar we weten ook dat de tweet die wordt gelabeld als onjuist ook gewoon niet klopt. Dat er heel veel feitelijke onjuistheden in staan.'

Politiek-strategisch

Toch is het volgens Botje van belang om Thierry Baudets claims en standpunten in de juiste politiek-strategische context te blijven plaatsen. 'Het lijkt me belangrijker dat je ziet dat Thierry Baudet zich totaal opstelt buiten de gevestigde orde. Daarin kan je hem vergelijken met Donald Trump. Dat heeft hij sinds het begin van zijn politieke carrière gedaan. Hij heeft altijd andere thema's gepakt zoals de Europese Unie of het klimaat. Nu is het dan weer corona. Hij pakt gewoon onderwerpen waarover grote onvrede bestaat binnen de samenleving en neemt dan het meest radicale standpunt in wat je kan innemen. Hij hoopt daarmee een aantal kiezers te winnen. Mensen die op hem stemmen, moeten zich wel realiseren dat ze op een partij gaan stemmen waarin ze toch heel slordig zijn omgegaan met antisemitische tweets, homofobe en racistische uitspraken, ook van Baudet zelf. Ik denk dat dat toch wel blijft staan.'

Luister terug | Baudet: Er is géén post-coronatijd

Twitter heeft een waarschuwing afgegeven bij een tweet van  Thierry Baudet. De leider van Forum voor Democratie doet een uitspraak over vaccinatie tegen het coronavirus dat volgens het social media platform in twijfel getrokken moet worden.
Twitter heeft een waarschuwing afgegeven bij een tweet van Thierry Baudet. De leider van Forum voor Democratie doet een uitspraak over vaccinatie tegen het coronavirus dat volgens het social media platform in twijfel getrokken moet worden. (Rob Engelaar ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen