Media24 mrt '21 13:31

RTL Nederland te koop?

Auteur: BNR Webredactie

RTL Group, het moederbedrijf van Nederlandse tv-zenders, overweegt RTL Nederland te verkopen. De Belgische tak van RTL zou al in de etalage staan, zo schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van ingewijden. 'De namen die wij opvangen zijn VodafoneZiggo en DPG Media', zegt journalist Michael Sephiha van De Tijd vanuit Brussel.

RTL Group verkent de markt om haar dochters in Nederland, België én Frankrijk te verkopen.'Ze lijken in verschillende landen hun portefeuilles opnieuw tegen het licht te houden. De groep concentreert zich op de Duitse markt om daar een multimediakampioen uit te bouwen in tv en streaming en via moederbedrijf Berthelsman ook in activiteiten als uitgeven en muziek'.

Frankrijk is volgens Sephiha het meest gevorderd. Daar gaat het om de verkoop van MC, een belangrijke commerciële zender ter waarde van drie miljard euro. En ook in België tast de groep de markt af voor de lokale Franstalige dochter. Opmerkelijk is dat de aandelen van de Belgische tak relatief kort in handen zijn van RTL Group.

Sephiha schetst een mogelijk scenario: 'De deal eind vorig jaar, het uitkopen van de minderheidsaandeelhouders, is mogelijk een eerste stap om daarna de handen vrij te hebben om België in zijn geheel met Frankrijk aan te bieden of apart te verkopen.'

RTL Nederland moet volgens de journalist meer dan half miljard opbrengen. 'De Nederlandse dochter hield in het coronajaar beter stand de Belgische. De namen die wij opvangen zijn Ziggo Vodafon en DPG Media.' Die laatste partij zegt overigens niet geïnteresseerd of betrokken te zijn.

Voor Ziggo is het volgens Sephiha interessant om eigen content te hebben. 'In België heb je Telenet, dat is een zuster van Ziggo, die eigenaar is van de SBS-zenders. In Frankrijk is Altice één van de gegadigden voor MC, ik denk dat die partijen op zoek zijn naar content om ook online content, films en series te kunnen leveren en de grote streamingplatforms te kunnen beconcurreren.

Gerelateerde artikelen