Media6 mei '21 15:27

Directeur Ipsos: Onze data moeten echt betrouwbaar zijn

Auteur: BNR Webredactie

In een tijd waarin nepnieuws en desinformatie het grote publiek misleiden en samenlevingen kunnen ontwrichten, lijken gedegen onderzoek en betrouwbare exitpolls belangrijker dan ooit. Volgens Daan Versteeg, directeur Nederland van marktonderzoeker Ipsos, is de rol van het bedrijf daarom alleen maar belangrijker geworden.

(Paul van Riel ANP / Hollandse-Hoogte)

Integriteit is een van de kernwaarden van Ipsos, aldus Versteeg. 'Onze data moeten echt betrouwbaar zijn. We hebben daarom vaste onderzoekspanels die bereid zijn om vragen te beantwoorden en we kijken naar wereldwijde trends van wat er speelt in de maatschappij. Ons onderzoek is gebaseerd op wetenschappelijke methodes om zoveel mogelijk representatieve informatie te verzamelen.'

Dit jaar waren de Tweede Kamerverkiezingen voor Ipsos een logistieke uitdaging. Er moest gewerkt worden op nieuwe locaties, de verkiezingen duurden drie dagen en het was mogelijk om per post te stemmen. Uiteindelijk bleek dat de voorspellingen van de marktonderzoeker tien zetels naast de daadwerkelijke uitslag zaten, wat meer is dan normaal. Versteeg is desondanks trots op de exitpolls.

Goed resultaat

'Ik denk dat we een ontzettend goed resultaat hebben gekregen voor de omstandigheden waaronder we moesten peilen. Ter illustratie: in de beste situatie ooit hadden onze exitpolls een afwijking van zes zetels. Ook nu zat de zetelafwijking voor de meeste partijen binnen de twee zetels die wij als bandbreedte hanteren', zegt de directeur.

Bij D66, de grote winnaar van de verkiezingen, lag de zetelafwijking relatief hoog. Ipsos is nagegaan wat hiervan de mogelijke oorzaak is geweest. Versteeg: 'Waarschijnlijk heeft het ermee te maken gehad dat de manier waarop stembureaus zijn gekozen afwijkend is van voorgaande keren. Vanwege corona waren we genoodzaakt om peilingen af te nemen in andere stembureaus dan we normaal gesproken doen. Hiervan moeten we leren voor volgende verkiezingen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen