Media21 mei '21 15:56Aangepast op 21 mei '21 16:17

De Jonge: Eurovisie Songfestival bewijst dat grote evenementen kunnen

Auteur: Thomas van Groningen

Demissionair minister Hugo de Jonge maakt zich geen zorgen om de besmettingen die ontdekt zijn bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Volgens hem laat het juist zien dat de verplichte toegangstests voor het evenement goed werken als filter om met corona besmette mensen buiten de deur te houden. Op het evenement zijn zeker 16 mensen positief getest, nadat er in totaal ruim 24.000 tests zijn afgenomen.

'Ik ben er geweest en heb met eigen ogen gezien hoe ongelofelijk goed het daar werkt', zegt De Jonge. 'Ik denk dat dit echt een voorbeeld is van hoe we vrij snel met grote evenementen aan de slag kunnen.' Volgens de coronaminister is er ook vanuit het buitenland interesse in de manier waarop het muziekfestijn in coronatijd georganiseerd wordt. Zaterdag is de politicus aanwezig bij de finale van het Eurovisie Songfestival.

(EBU / Thomas Hanses)

Duncan Laurence

Onder de bij poptempel Ahoy positief geteste mensen zit ook zanger Duncan Laurence, die namens Nederland in 2019 het Eurovisie Songfestival won. Hij was dinsdagavond aanwezig bij de eerste halve finale van de liedjeswedstrijd om een prijs in ontvangst te nemen, de ochtend erna bleek hij positief.

Op televisie was te zien hoe hij binnen anderhalve meter stond van presentatrice Edsilia Rombley. Volgens de organisatie hoeft zij niet in quarantaine, omdat ze maar heel kort dicht bij elkaar zouden zijn geweest. Volgens de richtlijnen van het RIVM zou ze pas in quarantaine moeten als ze over de dag verspreid meer dan 15 minuten bij de zanger in de buurt is geweest.

Luister terug | Ondernemers plukken amper vruchten van Songfestival

Minister De Jonge kan daar niet over oordelen, vindt hij. 'Ik kan niet vanaf hier het bron- en contactonderzoek doen. Maar neem van mij aan dat ze daar in Rotterdam heel zorgvuldig te werk gaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen