Media23 jun '21 08:43Aangepast op 23 jun '21 11:06

Zal toezichthouder fusie RTL en Talpa goedkeuren?

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse mediabedrijven Talpa Network en RTL Nederland gaan samen verder, waardoor het gros van de commerciële radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen. De nieuwe mediagigant krijgt een omzet van zo'n ruim 900 miljoen per jaar. Het is nog de vraag of de mededingingsautoriteiten de fusie goed zullen keuren.

De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.

Volgens FD-journalist Jeroen Piersma zal het niet makkelijk worden om de fusie goedgekeurd te krijgen door de toezichthouder. 'Samen zijn de partijen heel erg groot op de Nederlands markt voor televisiereclame. Daar zullen de mededingingsautoriteiten goed naar gaan kijken. Het is volledig de vraag of ze er zonder kleerscheuren vanaf komen.'

Alleen publieke omroep blijft nog over als concurrent. 'Op de markt van tv-reclame is de NPO een kleine speler. Hierdoor komt die markt in handen van één partij en dat is een probleem,' zegt Piersma. Het tegenargument van RTL en Talpa is dat je de reclamemarkt anders moet zien. Volgens hen gaat de markt niet alleen over televisie, maar ook vooral over digitale reclame.

Lijn van verdediging

Online zijn er concurrenten als Facebook en Google, in vergelijking waarmee RTL en Talpa plotseling kleine partijen zijn. Volgens Piersma zal dit de lijn van verdediging zijn die de bedrijven bij de mededingingsautoriteiten zullen volgen.

Als gevolg van de fusie zullen concessies moeten worden gedaan, denkt de journalist. 'Een deel van de zenders zal verdwijnen. Je begint een fusie toch vaak om een sterke positie te krijgen in de markt en om op kosten te kunnen besparen. Dat doe je alleen door activiteiten samen te voegen en voor een deel te schrappen.'

Luister terug | Oud-DSW-baas koopt ANP van Talpa

Gerelateerde artikelen