Media13 okt '21 18:41

Drie journalisten opgepakt in drie dagen: 'Hoe kan dit nou gebeuren?'

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw is een journalist in de boeien geslagen bij een demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion in Den Haag. Waar maandag Volkskrant-redacteur Mac van Dinther werd gearresteerd terwijl hij verslag deed, was het vandaag de beurt aan Hans Nijenhuis van het AD en fotograaf Marco de Swart.

Net als Van Dinther werden ze enkele uren vastgehouden op het bureau, terwijl ze zich al eerder hadden geïdentificeerd als journalist. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) maakt zich zorgen om de ontwikkeling. 'Het is heel opvallend. Een keer kan je nog wel de fout in gaan, dan leer je ervan en instrueer je de agenten nog eens opnieuw. Maar twee dagen later is het met twee journalisten prijs. Het is echt wel zorgelijk', zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

(ZUMAPRESS.com)

'Politie krijgt niet goede instructie'

Hij verdenkt de politie van een slechte instruering bij de omgang met journalisten. 'We zien dit soort problemen helaas toch vaker. Ik denk dat het erop dat duidt dat sommige agenten niet de goede instructie krijgen hoe ze om moeten gaan met journalisten. Terwijl ook vandaag blijkt dat journalisten zich goed en herkenbaar hebben opgesteld', verwijst Bruning naar de politieperskaart die duidelijk zichtbaar was bij in ieder geval fotojournalist Marco de Swart.

'Het gebeurt dus toch. Ik denk dat we aan de politie moeten vragen hoe dit toch kan gebeuren en hoe we kunnen voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. Je hebt alle twee een rol. Ik snap dat een demonstratie complex kan zijn, maar het is basisregel 1 dat de journalistiek haar werk kan doen. Als je dan twee uur wordt vastgezet, dan ben je niet meer daar precies op het moment dat je verslag wil doen van de situatie', beklaagt de algemeen secretaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen