Het gaat om 158 meldingen van bedreigingen terwijl in 73 gevallen ook sprake was van fysiek geweld, meldt PersVeilig. Veel dreigementen werden geuit via sociale media. In 13 gevallen bezochten dreigers de journalisten ook thuis op of vielen hen lastig buiten werktijd.
In 2021 hebben 272 journalisten zich gemeld bij PersVeilig met incidenten als bedreiging en fysiek geweld. 58 keer gebeurde dat via social media; 31 keer tijdens demonstraties/rellen en 13 keer in hun privé omgeving. In 2020 ging het om 121 incidenten. pic.twitter.com/TnPdQsyK1C
— PersVeilig (@persveilig) January 5, 2022
Luister ook | NVJ: Keijzer weigert gegevens journalisten af te schermen
De cijfers bevestigen een trend die meerdere media het afgelopen jaar al signaleerden. Zo besloten meerdere grote bedrijven, zoals de NOS en Omroep Brabant, de logo's van hun auto's te halen om bedreigingen tegen te gaan. Omroep Gelderland besloot geen verslag meer te doen rondom voetbalstadions en bij risicodemonstraties, nadat verslaggevers van de lokale omroep waren belaagd tijdens ongeregeldheden na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse.

Ook thuis
Ook deden journalisten aangifte van incidenten bij hen thuis. In Vlaardingen werden de ruiten van een persfotograaf ingegooid en in Groningen werd met een brandbom een aanslag gepleegd op het huis van de hoofdredacteur van het blog Sikkom. Journalistenvakbond NVJ heeft al vaker zorgen geuit over politici die opruiende taal richting journalisten en media uiten, zoals Thierry Baudet en Geert Wilders.