Media21 jan '22 21:00Aangepast op 21 jan '22 21:29

'Telegraaf-directeur mocht blijven zitten ondanks seksueel grensoverschrijdend gedrag'

Auteur: BNR Webredactie

Onder de verantwoordelijkheid van toenmalig directeur Marianne Zwagerman, heeft bij De Telegraaf seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsgevonden. Dat zegt de columniste in het BNR-programma The Friday Move. Tijdens haar directeurschap, mocht volgens Zwagerman een directeur blijven zitten, die zich aan vrouwen zou hebben vergrepen. Dit terwijl 'de meisjes afgevoerd werden via de achterdeur'.

'Toen ik de eerste vrouwelijke directeur was bij De Telegraaf, heb ik onder mijn verantwoordelijkheid dit soort dingen laten gebeuren', vertelt Zwagerman aan presentator Wilfred Genee. Ze haakt daarmee in op de schokkende onthullingen van het BNNVARA-programma BOOS, over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.

Vanaf 2006 was Zwagerman eerst één jaar directeur exploratie bij Uitgeversmaatschappij De Telegraaf en vervolgens twee jaar algemeen directeur Telegraaf Digitale Media Nederland.

(Tekst loopt door onder de tweet)

Zwagerman zegt in die hoedanigheid te hebben toegestaan dat een directeur die 'aan meisjes had gezeten', niet werd weggestuurd, terwijl de vrouwelijke slachtoffers eruit werden gewerkt. 'Ik heb toegestaan dat de meisjes afgevoerd werden via de achterdeur. De directeur die met zijn poten aan het meisje had gezeten, die bleef gewoon. Ik heb niet ingegrepen toen.'

Vrouwen op machtsposities

Over de vraag of ze dit zichzelf nu kwalijk neemt, is Zwagerman duidelijk: 'Enorm, enorm'. Ze ziet een rol weggelegd voor vrouwen op machtsposities in de media, om ervoor te zorgen dat een veiliger omgeving ontstaat. 'Als die vrouwen zich er nu eens wat actiever mee bemoeien, ook dat de foute grap niet gemaakt mag worden. Gewoon zorgen dat mensen zich veilig voelen, dan zou er al iets veranderen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen