Media8 feb '22 07:08Aangepast op 8 feb '22 10:53

Verantwoording column

Auteur: BNR Webredactie

De hoofdredactie vindt de vrijheid voor onze columnisten erg belangrijk. BNR staat voor kwaliteitsjournalistiek en vindt dat beweringen feitelijk onderbouwd moeten zijn. Daar was vorige week twijfel over.

Columnist Marianne Zwagerman vertelt in haar column dat de hoofdredactie van BNR vorige week moeite had met een zin in haar column over het medicijn Ivermectine. Ze stelde vorige week op basis van een Reuters artikel dat 'Ivermectine inderdaad werkt tegen corona'. Bron Reuters trok dat artikel echter terug en zwakte af tot de kop dat Ivermectine 'een antiviraal-effect heeft'. De hoofdredactie van BNR ging de originele zin daarom te ver en vroeg om aanpassing.

(BNR)

Dit is wat er tot nu toe bekend is over Ivermectine. Een Japans bedrijf, dat zijn onderzoeksresultaten nog niet deelde, liet 'een antiviraal effect zien'. Er zijn tientallen studies gedaan naar de effectiviteit van Ivermectine voor coronapatiënten. Een uitgebreide wetenschappelijke analyse van alle studies laat zien dat er geen bewezen effect is van Ivermectine. Er is overigens ook geen bewijs dat het niet werkt. Maar fabrikant Merck en het Europees Medicijn Agentschap raden gebruik af, omdat als er al een effect is van gebruik van het middel, dat pas optreedt bij hoge doseringen.

U kunt de onderzoeken zelf teruglezen en zelf tot een oordeel komen.

De conclusie van de hoofdredactie was dat op basis van het aangepaste Reuters artikel niet gesteld kan worden dat 'Ivermectine inderdaad werkt' en heeft vorige week Marianne gevraagd om de zin aan te passen naar de aangepaste Reuters-kop met een verwijzing erbij. Juist bij onderwerpen met deze ingewikkelde materie hechten we aan juiste berichtgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen