Media15 mrt '22 06:37

Voormalig medewerker Russische staatstelevisie verstoort uitzending: 'Geloof propaganda niet'

Auteur: BNR Webredactie

Een betoger tegen de Russische oorlog in Oekraïne heeft de hoofdnieuwsuitzending van het Eerste Kanaal, de belangrijkste Russische staatszender, verstoord. Ze toonde een stuk papier met daarop de oproep aan kijkers de oorlog te stoppen en de 'propaganda niet te geloven'. De tekst was in het Russisch en Engels, ondertekend met Russen tegen de oorlog.

Marina Ovsjannikova die een uitzending van haar voormalige werkgever onderbreekt om een statement tegen de oorlog af te geven.
Marina Ovsjannikova die een uitzending van haar voormalige werkgever onderbreekt om een statement tegen de oorlog af te geven.

De zender omschrijft de Russische invasie als een speciale operatie om Oekraïne te denazificeren, conform de verplichting van het regime in het Kremlin. De omroep onderzoekt het incident, meldt het Russische persbureau TASS.

Volgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info, die betogers bijstaat die zijn opgepakt tijdens protesten in Rusland, is Marina Ovsjannikova verantwoordelijk voor de actie. Ze zou na het incident zijn gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Ovsjannikova zou eerder zelf voor het kanaal hebben gewerkt, maar zou nu gewetenswroeging hebben, zo blijkt uit een filmpje dat ze vooraf al had opgenomen. 'Je ziet dit soort dingen steeds meer gebeuren. Ook oud-vicepremier Arkadi Dvokovitsj sprak zich al uit tegen de oorlog', vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'Vorige week zag je in een zeer strenge talkshow ook een regisseur vertellen dat 'de Oekraïners niet zitten te wachten om 'bevrijd' te worden.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Valse informatie'

TASS bericht dat de jonge vrouw kan worden vervolgd omdat ze 'de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht'. Het Russische parlement heeft onlangs strenge wetten aangenomen waarmee mensen die 'valse informatie' over het leger verspreiden tot 15 jaar gevangenisstraf riskeren. De video van het incident is massaal gedeeld op sociale media. Veel internetgebruikers prijzen de 'buitengewone moed' van de vrouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen