Media3 mei '22 07:38

Persvrijheid verder onder druk in Nederland

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Nederland is 22 plekken gedaald op de jaarlijkse persvrijheidindex van Reporters Sans Frontières (RSF), die dinsdag is verschenen. De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen. Noord-Korea bungelt onderaan op nummer 180.

Nederland daalt van de 6e naar de 28e plek op de jaarlijkse index. Volgens Free Press Unlimited is dit ongekend in de geschiedenis van de wereldranglijst van persvrijheid. Nederland heeft sinds 2002 altijd in de top 10 gestaan.

Naar verwachting

Ruth Kronenburg, directeur van Free Press Unlimited zegt in Trouw de daling wel te hebben verwacht maar niet deze mate. 'Ik hoop dat Nederland nu wakker wordt geschud, we nemen de persvrijheid veel te veel voor lief.'

De organisatie verwijst naar meerdere incidenten in het afgelopen jaar, waaruit de agressie tegen journalisten blijkt. Zo werd in Gelderland een persfotograaf met auto en al in de greppel gegooid, kreeg een Groningse journalist een brandbom door zijn brievenbus en werd misdaadjournalist Peter R. de Vries op klaarlichte dag vermoord. De NOS verwijderde de logo's van de busjes om werknemers te beschermen en vorig jaar werden in twee dagen tijd drie journalisten door de politie opgepakt tijdens demonstraties.

Buitenlandse media

Dat de persvrijheid onder druk ligt in Nederland, bleek ook vorige week toen diverse vertegenwoordigers van buitenlandse media in Nederland bij BNR hun beklag deden. Perskaarten worden niet erkend, en daardoor kunnen zij hun werk niet uitvoeren of worden ze zelfs gearresteerd, zei de Buitenlandse Persvereniging in Nederland tegen BNR. Tussen de Nederlandse overheid en hier werkzame buitenlandse journalisten zou inmiddels een zeer slechte relatie zijn ontstaan.

Lees ook | Buitenlandse journalisten woedend om tegenwerking in Nederland

Drie weken geleden meldde een ander rapport, ook onder leiding van Free Press Unlimited, ook al dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt. Zo zijn vrouwelijke journalisten minder veilig dan hun mannelijke collega's en staan journalisten die schrijven over georganiseerde misdaad bloot aan risico's.

Honderden meldingen

Het Nederlandse PersVeilig kreeg afgelopen jaar 272 meldingen binnen van journalisten die waren lastiggevallen, werden geïntimideerd of te maken kregen met geweld. In 2020 stond de teller nog op 121 meldingen.

De aanbevelingen die gedaan werden in het rapport moeten zo snel mogelijk in gang gezet worden, vindt directeur van Free Press Unlimited Ruth Kronenburg.

'Nederland is altijd voorloper en voorvechter geweest van persvrijheid wereldwijd. Om deze positie te behouden moeten persvrijheid en de veiligheid van journalisten hoog op de agenda komen te staan.'

Gerelateerde artikelen