Media19 mei '22 12:04Aangepast op 19 mei '22 14:00

Politiek wil actie tegen 'onweersproken omvolkingstheorieën' Ongehoord Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer wil dat er actie ondernomen wordt tegen omroep Ongehoord Nederland. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media moet - als het aan de Kamer ligt - kijken of de 'onweersproken omvolkingstheorieën' in strijd zijn met de journalistieke code van de NPO.

Lees ook | NPO-voorzitter: De vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd

In de uitzending van Ongehoord Nederland op 10 mei schoof de Vlaamse politicus Filip Dewinter aan. Hier sprak hij over de omvolkingstheorie, die stelt dat de westerse samenleving langzaam wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond. De presentatoren van het programma grepen hierop niet in.

(ANP / Peter Hilz)

Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt zich nu af of er risico's bestaan doordat de omroep de racistische theorie 'onweersproken' heeft uitgezonden. Daarom moet - wat de Kamerleden betreft - gekeken worden of de journalistieke code van de NPO is geschonden, maar moet er ook bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nagegaan worden of er risico's zijn voor de nationale veiligheid.

Lees ook | Ollongren wil coördinator discriminatie en racisme

De groep Kamerleden die vragen stelt bestaat uit Nilüfer Gündoğan en leden van de VVD, D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Christenunie, Denk en Volt.

Terrorisme

De omvolkingstheorie lag ten grondslag aan onder meer de schietpartij in het Amerikaanse Buffalo op 14 mei. Hierbij schoot een 18-jarige Amerikaan tien mensen dood en raakte drie anderen gewond. Elf van de slachtoffers waren zwart. Het is ook niet de eerste keer dat er bij een aanslag racistische motieven waren die zijn ontstaan vanuit de omvolkingstheorie. In 2019 waarschuwde de NCTV al in een rapport voor deze theorie. De waarschuwing kwam voort uit eerdere internationale aanslagen in El Paso, Oslo en Christchurch waar de omvolkingstheorie als reden voor aanslagen werd gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen