Media22 mei '22 10:28

Filmmaker Heddy Honigmann op 70-jarige leeftijd overleden

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Filmmaker Heddy Honigmann is zaterdag op 70-jarige leeftijd overleden. De in Peru geboren Honigmann is 'na een lange strijd met MS en kanker, rustig overleden in het bijzijn van haar geliefden', laat haar familie zondag aan het ANP weten. Zij overleed in Amsterdam.

Honigmann geldt als een van de grootste Nederlandse documentairemakers, die nationaal en internationaal furore maakte met onder meer Metaal en Melancholie (1993), O Amor Natural (1996), Het Ondergronds Orkest (1997) en Crazy (1999). In totaal maakte Honigmann meer dan veertig films. Muziek speelde steevast een belangrijke rol. In het maakproces waren improvisatie en intuïtie heel belangrijk voor de filmmaakster.

Honigmann werd in 1951 geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima. Eind jaren 70 vestigde ze zich in Nederland. Ze heeft diverse internationale prijzen op haar naam staan.

Gouden Kalf

In Nederland ontving ze twee keer een Gouden Kalf: in 1999 voor haar film Crazy, over de ervaringen van Nederlandse blauwhelmen, en in 2006 voor haar documentaire Forever. Die speelt zich af op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise. In 2016 won Honigmann de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs voor iemand 'die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied'.

Lees terug | Heddy Honigmann ontvangt IDFA's Living Legend Award

De regisseur produceerde haar meeste films in Nederland, maar haar succes reikte over de hele wereld. Zij kreeg diverse overzichtstentoonstellingen en retrospectieven op grote podia als het Museum of Modern Art in New York (2003), het Centre Pompidou in Parijs (2010) en het International Documentary Film Festival München (2020). In 2007 ontving zij de Outstanding Achievement Award op het Hot Docs Canadian Documentary Festival.

Ongeneeslijk ziek

Het was al enige tijd bekend dat Honigmann ongeneeslijk ziek was. Voor haar documentaire No hay camino uit 2021 reisde zij naar haar geboorteland Peru en blikte ze terug op haar oeuvre met belangrijke personen uit haar leven. Het was niet de bedoeling dat het haar laatste film zou zijn. In interviews rond de release van No hay camino beklemtoonde ze nog talloze ideeën te hebben.

De regisseur laat haar man, zoon en stiefzoon achter.

Gerelateerde artikelen