De klokkenluider deed zijn verhaal tegenover secretaris-generaal Marjan Hammersma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de hoogste ambtenaar van het ministerie dat verantwoordelijk is voor de verdeling van het budget voor de NPO. De klokkenluider zei 'misstanden' te willen aankaarten over het salarisplafond voor presentatoren, dat op schimmige wijze omzeild werden, maar was niet op de hoogte van de relatie tussen Hammersma en Rijxman.

Luister ook | NPO-klokkenluider valt in doofpot
'Intern kijken'
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) liet weten 'intern' te willen kijken naar de zaak en gesprekken te voeren over hoe in 2020 met het signaal van de klokkenluider bij de publieke omroep (NPO) is omgegaan, maar Omtzigt gaat nu Kamervragen stellen.
Met verwijzing naar artikel 2 van de wet Huis voor Klokkenluiders wil Omtzigt van de minister van Binnenlandse Zaken én van de staatssecretaris van OCW weten of er daadwerkelijk sprake was van een klokkenluidersmelding. Ook wil Omtzigt weten of de minister de verwachting heeft gewekt dat de melding als een klokkenluidersmelding behandeld zou gaan worden.
Lees ook | Topambtenaar zet klokkenluider NPO in de kou, Kamerleden willen uitleg
Het Kamerlid wil verder weten hoe de melding behandeld is en welke stappen daarin zijn gevolgd. En of de functionaris die het verhaal aanhoorde (in casu Hammersma) niet had moeten doorverwijzen naar iemand anders. Ten slotte wil Omtzigt weten of het mogelijk is om de melding alsnog op te pakken.
Vorige maand heb ik een initiatiefnota over klokkenluiders ingediend.
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) June 3, 2022
En er ligt een wetsvoorstel van de regering.
De echte vraag is natuurlijk: worden klokkenluiders beschermd en wat doet de regering. Daarom is de klokkenluider bij de publieke omroep interessant: pic.twitter.com/CbY2RTbPVq
Lees ook | Staatssecretaris wil 'intern kijken' naar gang van zaken rond klokkenluider