Media16 jun '22 16:45Aangepast op 16 jun '22 17:29

Minister start onderzoek naar gang van zaken NPO-klokkenluider

Auteur: BNR Webredactie

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Media start een onderzoek naar de gang van zaken rond een klokkenluider binnen de NPO. Een gesprek tussen deze klokkenluider en de hoogste ambtenaar van het ministerie over het schenden van het salarisplafond voor NPO-presentatoren heeft nooit een vervolg kregen. Uit onderzoek van Mark Koster en Ton F. van Dijk blijkt dat deze ambtenaar ten tijde van dat gesprek een 'innige band' had met Shula Rijxman, de toenmalige baas van de NPO. Deze relatie had gemeld moeten worden aan een compliance officer.

(ANP)

Luister ook | Koster & Van Dijk: D66, van het kastje naar de muur

Het onderzoek wordt gedaan door de Auditdienst Rijk (ADR). Die gaat zich buigen over de vraag 'hoe er is gehandeld in deze situatie en hoe dit zich verhoudt tot de rijksbrede en departementale regels en procedures en codes bij dergelijke meldingen'.

Eerder al werd bekend dat de Tweede Kamer nog voor de zomer een debat met staatssecretaris Gunay Uslu wil voeren over de topambtenaar van haar departement die een vriendschappelijke relatie onderhoudt met Shula Rijxman, de voormalige baas van de NPO. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft al Kamervragen gesteld.

Luister ook | 'Koster & Van Dijk: NPO Klokkenluider valt in doofpot'

De klokkenluider deed zijn verhaal tegenover secretaris-generaal Marjan Hammersma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de hoogste ambtenaar van het ministerie dat verantwoordelijk is voor de verdeling van het budget voor de NPO. De klokkenluider zei 'misstanden' te willen aankaarten over het salarisplafond voor presentatoren, dat op schimmige wijze omzeild werden, maar was niet op de hoogte van de relatie tussen Hammersma en Rijxman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen