Media23 jun '22 13:39Aangepast op 23 jun '22 14:26

NPO-baas beveiligd na dreiging

Auteur: Jorn Lucas

NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang wordt beveiligd na bedreigingen die zij recent heeft ontvangen. Dit bevestigt ze zelf via haar woordvoerder aan de makers van de BNR-mediapodcast Koster & Van Dijk.

Leeflang wordt sinds enige tijd beveiligd vanwege serieuze bedreigingen. Die bedreigingen zouden, zo bevestigen andere bronnen bij de NPO aan BNR, uit de hoek van sympathisanten van omroep Ongehoord Nederland komen.

Lees ook | Minister start onderzoek naar gang van zaken NPO-klokkenluider

Ongehoord Nederland zegt geen weet te hebben van de achtergrond van de mensen die de bedreigingen hebben geuit.

'Ons is niets bekend van mogelijke dader(s) of de achtergronden van de afzender(s).

Als Ongehoord Nederland nemen we scherp afstand van iedere bedreiging, fysiek zowel als verbaal, naar journalisten of mensen werkzaam in de media.'

Beluister de podcast Koster en Van Dijk voor het hele verhaal rondom de dreiging

Thomas Bruning, Secretaris van de NVJ (de vakbond voor journalisten), laat weten dat de NVJ bij staatssecretaris Uslu gaat pleiten voor een hoofdredacteur Journalistiek bij de NPO. Zodat een NPO-bestuursvoorzitter als Leeflang ‘ook niet de kop van jut kan worden’. De hoofdredacteur zou ook een plek moeten krijgen in de Raad van Bestuur om de journalistieke onafhankelijkheid ook vanuit daar beter te borgen. De hoofdredacteur zou gekozen moeten worden vanuit de journalistiek en niet vanuit de NPO, zo bepleit hij in de podcast Koster & Van Dijk vandaag.

Sancties

Ongehoord Nederland ligt in de clinch met de NPO na een rapport van de ombudsman Margot Smit. De NPO wil de omroep sancties opleggen, omdat de journalistieke code van de NPO zou zijn geschonden. Ongehoord Nederland heeft nog een week de tijd om hierop te reageren.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat in een reactie op Twitter weten nog voor het zomerreces een debat in de Tweede Kamer te willen voeren over de persveiligheid in Nederland.

Gerelateerde artikelen