Media23 jun '22 19:23

De Nieuwsdag | Wat moeten we met Ongehoord Nederland?

Auteur: Remy Kock

Eerst was er een rapport van de ombudsman van de NPO, waarin omroep Ongehoord Nederland streng wordt aangesproken op hun matige journalistiek. En nu brengt de podcast Koster & Van Dijk het nieuws dat de NPO-voorzitter Frederieke Leeflang wordt bedreigd. Volgens bronnen komen de bedreigingen uit de hoek van sympathisanten van Ongehoord Nederland. Volgens Ton F. van Dijk moet de NPO z'n uiterste best doen om de omroep binnenboord te houden.

'Er is momenteel een omroep die een programmabeleid uitvoert, waarvan gezegd is dat het niet aan de normen van de waardegemeenschap die de publieke omroep is voldoet', stelt Van Dijk. 'Het voldoet niet aan de journalistieke gedragscode. Dan zou ik dus zeggen dat het belangrijk is om juist met hen om de tafel te gaan. Ervan uitgaande dat het voor de pluriformiteit en veelkleurigheid ontzettend belangrijk is dat die groep mensen op een of andere manier het gevoel krijgt dat ze serieus worden genomen, zou ik ze niet meteen een sanctie opleggen. Ik zou juist veel meer proberen de dialoog te zoeken, en pas in een later stadium eventueel sancties op te leggen.

De reactie van Ongehoord Nederland was in eerste instantie het onderzoeksrapport serieus te nemen, maar een dag later stelde frontman Arnold Karskens niets te willen veranderen aan de uitzending. Wat kan de NPO daar aan doen? 'Ongehoord Nederland mag nu een zienswijze tégen het besluit van het NPO-bestuur indienen op dat besluit, een periode waarin er gepraat kan worden. Maar daar gaat wel de dreiging van sancties aan vooraf, dus het een soort van bestuurlijke repressie.'

Gerelateerde artikelen