Media7 jul '22 13:20Aangepast op 28 sep '22 11:37

Toezichthouder gaat belangenverstrengeling NPO onderzoeken

Auteur: BNR Webredactie

Het Commissariaat voor de Media gaat een onderzoek instellen rond de mogelijke belangenverstrengeling bij de NPO. Het onderzoek volgt naar meerdere onthullingen van BNR over de hechte banden die voormalig NPO-topvrouw Shula Rijxman had met de politieke top die over de NPO gaat. Een klokkenluider die aan de bel trok over buitensporige lonen voor presentatoren werd mogelijk daardoor niet gehoord.

Het Commissariaat voor de Media gaat een onderzoek instellen rond de mogelijke belangenverstrengeling bij de NPO.
Het Commissariaat voor de Media gaat een onderzoek instellen rond de mogelijke belangenverstrengeling bij de NPO. (ANP / Novum RegioFoto)

De toezichthouder wil kijken naar de processen die er zijn om belangenverstrengeling te voorkomen, als het gaat om persoonlijke- en werkrelaties tussen bestuurders van de NPO en en 'beleidsbepalende functionarissen' bij het ministerie.

Over Rijxman werd bekend dat zij een privérelatie onderhield met Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media, en verantwoordelijk voor de verdeling van het NPO-budget. Het Commissariaat betrekt bij het onderzoek mogelijk de uitkomsten van het onderzoek dat de Auditdienst Rijk recent instelde naar de gang van zaken rond een melding van een klokkenluider bij de NPO.

Lees ook | NPO ‘betreurt’ gang van zaken rond klokkenluider; Shula Rijxman handelde mogelijk in strijd met gedragscode

Pikant is dat de klokkenluider in de zomer van 2020 gesprekken moest voeren met Hammersma. De klokkenluider wilde naar eigen zeggen 'misstanden' aankaarten over de salarisplafonds voor presentatoren, die op schimmige wijze omzeild werden. De klokkenluider was niet op de hoogte van de relatie tussen Hammersma en Rijxman. 'Had ik geweten van de privérelatie, dan had ik het gesprek nooit gevoerd', zei de klokkenluider achteraf tegenover BNR.

Lees ook | Voormalig baas NPO verzuimde melding privé-vakantie met staatssecretaris

Donderdag werd ook bekend dat Rijxman in 2017 een privévakantie had met staatssecretaris Sander Dekker van Media. Dat had zij ook niet gemeld bij de NPO. Volgens de huidige NPO-voorzitter, Frederieke Leeflang, was het ‘verstandig’ geweest, wanneer Rijxman de privévakantie met Dekker wél had gemeld. Volgens het Commissariaat voor de Media dienen privérelaties gemeld te worden wanneer er de schijn zou kunnen zijn van belangenverstrengeling.

Koster en Van Dijk

De onthullingen over de mogelijke belangenverstrengeling rondom Shula Rijxman komen uit de BNR-podcast Koster en Van Dijk. De podcast kan je hier vinden.

Lees ook | Martin Bosma (PVV): Hammersma moet tik op vingers krijgen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen