
De toezichthouder wil kijken naar de processen die er zijn om belangenverstrengeling te voorkomen, als het gaat om persoonlijke- en werkrelaties tussen bestuurders van de NPO en en 'beleidsbepalende functionarissen' bij het ministerie.
Over Rijxman werd bekend dat zij een privérelatie onderhield met Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media, en verantwoordelijk voor de verdeling van het NPO-budget. Het Commissariaat betrekt bij het onderzoek mogelijk de uitkomsten van het onderzoek dat de Auditdienst Rijk recent instelde naar de gang van zaken rond een melding van een klokkenluider bij de NPO.
Pikant is dat de klokkenluider in de zomer van 2020 gesprekken moest voeren met Hammersma. De klokkenluider wilde naar eigen zeggen 'misstanden' aankaarten over de salarisplafonds voor presentatoren, die op schimmige wijze omzeild werden. De klokkenluider was niet op de hoogte van de relatie tussen Hammersma en Rijxman. 'Had ik geweten van de privérelatie, dan had ik het gesprek nooit gevoerd', zei de klokkenluider achteraf tegenover BNR.
Lees ook | Voormalig baas NPO verzuimde melding privé-vakantie met staatssecretaris
Donderdag werd ook bekend dat Rijxman in 2017 een privévakantie had met staatssecretaris Sander Dekker van Media. Dat had zij ook niet gemeld bij de NPO. Volgens de huidige NPO-voorzitter, Frederieke Leeflang, was het ‘verstandig’ geweest, wanneer Rijxman de privévakantie met Dekker wél had gemeld. Volgens het Commissariaat voor de Media dienen privérelaties gemeld te worden wanneer er de schijn zou kunnen zijn van belangenverstrengeling.
Koster en Van Dijk
De onthullingen over de mogelijke belangenverstrengeling rondom Shula Rijxman komen uit de BNR-podcast Koster en Van Dijk. De podcast kan je hier vinden.
Lees ook | Martin Bosma (PVV): Hammersma moet tik op vingers krijgen