Media7 jul '22 15:09Aangepast op 16 sep '22 15:12

NPO legt omroep Ongehoord Nederland financiële sanctie op

Auteur: Remy Kock

Naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de Ombudsman in juni heeft de NPO alsnog besloten om omroep Ongehoord Nederland een sanctie op te leggen. Als reden daarvoor geeft de NPO dat de nieuwbakken omroep 'onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel door stelselmatige schending van de journalistieke code'.

(Peter Hilz )

De NPO heeft voor een financiële sanctie gekozen, wat betekent dat er een bedrag ter hoogte van 2,5 procent van het voor Ongehoord Nederland vastgestelde jaarbudget wordt ingehouden. Dit komt neer op een bedrag van 93.442,43 euro.

Lees ook | 'Ongehoord Nederland bereikt met racisme-item grens'

Vernietigend rapport

De sanctie volgt na een vernietigend rapport van NPO-Ombudsman Margo Smit, die een onderzoek uitvoerde naar aanleiding van toenemende klachten van het publiek. Haar conclusie in dat onderzoek was dat Ongehoord Nederland actief bijdraagt aan de verspreiding van onjuiste informatie, iets dat dus tegen de journalistieke code van de NPO indruist. In datzelfde onderzoek stelt ze tevens dat Ongehoord Nederland onjuiste informatie niet corrigeert en dat meningen niet genoeg van feiten worden onderscheiden: 'Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo.'

Smit doelt daarmee op het feit dat het programma van de kersverse omroep meningen bevatten van gasten. Ongehoord Nederland legt dit uit als zijnde journalistieke afwegingen - 'Meningen zijn vrij' - maar de vraag mag volgens Smit gesteld worden of de omroep daarmee wel hetgeen doet waarvoor ze binnen de journalistieke programmering een plek en geld gekregen hebben.

Lees ook | Ombudsman maakt gehakt van Ongehoord Nederland; NPO overweegt maatregelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen