Media7 jul '22 11:58

'Verhoor Jeroen Pauw, Humberto Tan onder ede over salariscontructies'

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een parlementaire ondervraging komen om duidelijkheid te krijgen over salarisconstructies binnen de NPO. Dat zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma op BNR. 'Ik wil Jeroen Pauw, Paul de Leeuw en Humberto Tan onder ede laten verhoren'. In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over een klokkenluider binnen de NPO, wiens melding over schending van het salarisplafond in de doofpot is gestopt.

Lees ook | Voormalig baas NPO verzuimde melding privé-vakantie met staatssecretaris

Volgens Bosma werken veel presentatoren met eigen productiebedrijven. De NPO betaalt de presentatoren volgens de Balkenendenorm, maar 'er zijn side deals met productiebedrijven', zegt het Kamerlid. 'Een parlementaire ondervraging is een soort mini-parlementaire enquête, waarmee iedereen onder ede wordt verhoord om antwoord te krijgen op de vraag hoe de salarisconstructies in elkaar zitten.'

Martin Bosma, PVV
Martin Bosma, PVV (BNR)

Lees ook | Minister start onderzoek naar gang van zaken NPO-klokkenluider

Het Kamerdebat vandaag gaat over de klokkenluider binnen de NPO. De hoogste ambtenaar van het ministerie bleek echter een relatie te hebben met de toenmalige voorzitter van de NPO, Shula Rijxman. De klokkenluider heeft vervolgens nul op het rekest gekregen.

Parlementaire steun

Of het plan van Bosma steun krijgt, zal later vandaag blijken tijdens debat over de NPO klokkenluider, verwacht parlementair verslaggever Sophie van Leeuwen: 'Ik verwacht nu nog geen meerderheid voor ondervraging. Maar de Kamer wil wel opheldering over de gang van zaken en het onderzoek van de Audit Dienst Rijk. Dus het verhaal krijgt zeker staart', verwacht Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen