Media1 aug '22 16:43

Zomerlijst | Perestrojkast

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl voor velen van ons met het aanbreken van de zomer, een welverdiende vakantie begint waar onze enige zorgen de brandstofprijs en de rijen op Schiphol zijn, woekert de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voort. Voor de nodige nuance maar vooral de beste achtergronden, hier een zorgvuldig geselecteerde lijst van afleveringen van de Perestrojkast.


Moeder Rusland

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne veranderde razendsnel van een woordenstrijd naar een gewapende, felle oorlog. Waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Wie heeft er baat bij de oorlog in Oost-Oekraïne?


Gespleten familie

Hoe uit het geruzie tussen Oekraïne en Rusland zich op familieniveau? We duiken daarom in de Oekraïense familiewortels van romanschrijver Lisa Weeda. Lisa staat midden in een familie waarvan sommigen pro-Europees zijn en anderen pro-Russisch. Een geruzie, gedoe, een conflict dat teruggaat naar 2014.


Poetin's woorden

De toespraken van Poetin waren een voorbode waren voor de uitgebroken oorlog met Oekraïne. De argumenten van Poetin om een inval te rechtvaardiger waren de denazificatie van het land dat volgens hem enkel bestaat dankzij Lenin.


De Kerk

Als een van de weinigen zou het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk vooraf hebben geweten van de Russische inval in Oekraïne. In deze aflevering van Perestrojkast gaan Geert Jan en Floris in gesprek met Hubert Smeets (historicus, oud-correspondent in Rusland en mede-oprichter van denktank Raam op Rusland) de rol en macht van de Russisch-orthodoxe kerk.


De Nuance

De oorlog in Oekraïne zet ook de Slavistiek-opleidingen op zijn kop. Ligt de nadruk daar te veel op Rusland? Is een kunstenaar als Malevitsj een Rus, of toch Oekraïens? Soms lijkt iets Russisch, maar door de geschiedenis hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn. De Oost-Europese geschiedenis zit immers complex in elkaar en vol nuances.


De Zoveelste

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is de zoveelste oorlog in en rond Rusland. Jeroen Akkermans deed voor RTL Nieuws van veel van deze oorlogen verslag. Wat is de rode draad van al deze door Rusland gevoerde oorlogen?Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen