Media2 aug '22 15:00

Sheryl Sandberg nu echt geen operationeel directeur Meta meer

Auteur: ANP

Sheryl Sandberg is sinds deze maand geen operationeel directeur meer van Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram. Dat blijkt uit een officieel document dat het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Per 1 augustus is Sandbergs vervanger Javier Olivan aangetreden.

(Onur Dogman / SOPA Images/Sipa USA)

Sandberg kondigde eind mei aan te vertrekken bij Meta, waar ze sinds 2008 werkte. De 52-jarige Amerikaanse stond al jaren bekend als een van de drijvende krachten achter het zakelijke succes van het socialemediaconcern. Naast Zuckerberg was ze ook het belangrijkste gezicht van het bedrijf. Ze heeft Facebook vaak publiekelijk verdedigd toen het bedrijf veel kritiek over zich heen kreeg, omdat het te weinig zou doen om haatzaaien, racisme en nepnieuws te bestrijden.

Lees ook | Tegenvallende resultaten Meta door verzwakkende advertentiemarkt

Tot en met eind september blijft Sandberg nog wel in dienst van Meta. Daarna blijft ze een zetel in de directie houden, maar die functie is vergelijkbaar met die van een commissaris bij een Nederlands bedrijf.

Dalende omzet

Vorige maand had Meta nog te kampen met een daling van de omzet, terwijl de kosten tegelijkertijd met 20 procent stegen. Dat zorgde voor een flink lagere winst. 'Je ziet dat veel van dit soort bedrijven nu moeite hebben om door te groeien', zei beursanalist Nico Inberg van De Aandeelhouder bij BNR. 'In coronatijd hebben ze natuurlijk enorm de wind mee gehad. En de dollar zit heel erg tegen, dat had een invloed van 6 procent. Dat is fors. Aan de ene kant was de omzet dus wel een tegenvaller, maar aan de andere kant is het aantal gebruikers wel iets gegroeid. Het is vooral de winst die tegenvalt, want ze zijn heel erg aan het investeren in iets nieuws, de Metaverse. Daar gaat heel veel geld naartoe en dat moet straks waarschijnlijk heel veel geld opleveren, maar dat is gewoon een black box.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen