Media16 sep '22 18:48

Coördinator tegen Racisme: ministerie heeft gefaald in ON-dossier

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft gefaald in de toezicht op de gang van zaken rondom omroep Ongehoord Nederland. Dat stelt Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh, in reactie op het ingrijpen van de NPO na een omstreden item in het programma Ongehoord Nieuws. De NPO wil van het Commissariaat voor de Media weten of de mediawet is overtreden.

Image
(ANP / HH / Peter Hilz)

'De afspraak was dat het ministerie de gang van zaken rond Ongehoord Nederland zou monitoren', stelt Baldewsingh. 'Dat was een voorwaarde voor de aspirant-status van Ongehoord Nederland binnen het bestel. Het is een heel kwalijke zaak dat dat niet is gebeurd. Er waren eerder al signalen dat Ongehoord Nederland zich niet aan de spelregels hield.' Het ministerie liet de afgelopen maanden doorlopend weten geen toezicht te houden op de programma's van ON. De ombudsman startte een onderzoek naar de omroep na klachten van kijkers.

Lees ook | 'Ongehoord Nederland bereikt met racisme-item grens'

'Het is van groot belang dat het kabinet duidelijk aangeeft waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen', vindt de Nationaal Coördinator. 'Het is onverantwoord en gevaarlijk dat ON de ruimte heeft gekregen om de samenleving verder te polariseren, en aan te zetten tot haat tegen groepen in de samenleving. Het kabinet moet deze kwestie nu serieus nemen en naar zich toe trekken.'

Uslu

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) reageert via haar woordvoerder op het verwijt van Baldewsingh door te zeggen dat het publieke bestel wettelijk zo is ingericht dat Den Haag 'geen invloed kan hebben op de inhoud van de programma’s die de omroepen van de NPO maken'. Volgens de staatssecretaris is het aan de NPO om in de gaten te houden of omroepen journalistieke codes naleven, aan de Ombudsman om zwaarwegende adviezen te geven, en aan het Commissariaat voor de Media om in de gaten te houden of de mediawet wordt overtreden.

Racisme

Eerder liet Ongehoord Nederland al weten 'niets van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld te moeten hebben'. De omroep zegt niemand te hebben willen beledigen met het item, waarin een compilatie van beelden te zien is van onbekende mensen van kleur die witte mensen in elkaar slaan. Volgens presentatrice Raïsa Blommestijn wilde het programma hiermee 'een op sociale media minder belicht aspect van racisme' tonen.

Lees ook | Commissariaat voor de media stelt drie onderzoeken naar publieke omroep in


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen