Media27 sep '22 11:43Aangepast op 28 sep '22 11:38

Minister erkent fouten bij afhandeling van NPO-klokkenluider; geen gevolgen Hammersma

Auteur: BNR Webredactie

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het afhandelen van de meldingen die een klokkenluider deed. 'Deze situatie had zich niet moeten voordoen', zo meent Dijkgraaf op basis van het onderzoek dat de Auditdienst Rijk (ADR) deed. Het onderzoek volgde na onthullingen door journalisten Ton F. van Dijk en Mark Koster in de BNR-podcast Koster en Van Dijk.

Podcast | Koster en Van Dijk

Uit het onderzoek zou blijken dat de meldingen van de klokkenluider wel 'behandeld en afgehandeld' zijn, maar dat de procedures die het ministerie zelf opstelde niet zijn gevolgd. Dijkgraaf erkent daarbij dat de 'schijn van belangenverstrengeling is ontstaan' door de betrokkenheid van secretaris-generaal Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Dijkgraaf. Hammersma bleek achteraf een vriendschappelijke relatie te hebben met Shula Rijxman, toenmalig voorzitter van de NPO. Door dat niet te melden bij het ministerie kreeg de klokkenluider een 'onveilig gevoel', concludeert Dijkgraaf.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het afhandelen van de meldingen die een klokkenluider deed.
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het afhandelen van de meldingen die een klokkenluider deed. (ANP)

Geen gevolgen voor Hammersma

Voor Hammersma zelf, die nog altijd de hoogste ambtenaar is van het ministerie, heeft het geen gevolgen, benadrukt Dijkgraaf. 'Ik heb geen reden de integriteit van de SG in twijfel te trekken en heb er vertrouwen in dat we de komende tijd in gezamenlijk overleg kunnen komen tot de bovengenoemde structurele verbeteringen als ook de verdere invulling van de gewenste cultuur en het gevraagde leiderschap.'

Podcast | Koster & Van Dijk: NPO Klokkenluider valt in doofpot

De 'innige relatie' tussen Hammersma en Rijxman, die nu Media-wethouder is in Amsterdam, kwam aan het licht door de BNR-podcast Koster en Van Dijk, die spraken met de klokkenluider. Die had bij Kamerleden melding gedaan van misstanden rondom het salarisplafond voor presentatoren bij de NPO, dat op schimmige manieren werd omzeild. 'Had ik geweten van de privérelatie, dan had ik het gesprek nooit gevoerd', zei de klokkenluider tegenover BNR.

Dijkgraaf meldt in zijn Kamerbrief dat het onderzoeksrapport gedeeltelijk wordt gepubliceerd. Kamerleden mogen de brief wel vertrouwelijk inzien, maar voor het publiek zal niet alles zichtbaar worden gemaakt in het rapport.

Lees ook | Martin Bosma (PVV): Hammersma moet tik op vingers krijgen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen