Media28 sep '22 14:05

CDA wil ingrijpen bij Ongehoord Nederland: 'Bestuurlijke moed ontbreekt'

Auteur: ANP

Het CDA vindt dat staatssecretaris van Media en Cultuur Gunay Uslu maatregelen moet nemen tegen omroep Ongehoord Nederland (ON). De partij heeft Kamervragen gesteld over de omroep. Volgens indiener Lucille Werner lijkt het er nu op 'alsof de bestuurlijke moed ontbreekt' om op te treden tegen ON.

Het CDA wil maatregelen tegen omroep Ongehoord Nederland
Het CDA wil maatregelen tegen omroep Ongehoord Nederland (ANP / Peter Hilz)

De omroep kwam onlangs in opspraak omdat een compilatie van internetfilmpjes werd getoond waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn sprak over 'blanken die door negers in elkaar worden geslagen' en suggereerde ermee dat het om racistisch geweld ging. Uit onderzoek van het onderzoeksprogramma Pointer bleek dat die bewering onjuist was, en geen van de filmpjes bewezen racistisch geweld toonden.

Lees ook | Directeur KRO-NCRV wil Ongehoord Nederland uit het bestel

Werner noemt het een 'beschamende uitzending' die 'duidelijk een grens over is gegaan'. Voor 'dit soort geluiden' zou volgens de oud-presentatrice geen plek mogen zijn in het omroepbestel. De CDA-politica wil weten wie verantwoordelijk is om te toetsen of ON zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld voor toelating tot het bestel.

Het CDA is klaar met het vingertje wijzen van de NPO Ombudsman, het Commissariaat voor de Media en de staatssecretaris. De fractie wil duidelijkheid wie welke taken en bevoegdheden heeft in de zaak. Werner stelt dat het momenteel ontbreekt aan 'bestuurlijke moed' om in te grijpen.

Sancties

Uslu zit tot dusver op de lijn dat zij pas wil ingrijpen als ON twee keer een sanctie heeft gekregen van het Commissariaat. Daarna is zij zelf bevoegd om in te grijpen, stelde de staatssecretaris eerder. Uslu zei meermaals geen invloed te willen uitoefenen op de inhoud van programma's van de publieke omroep.

Kamerlid Martin Bosma van de PVV ziet geen aanleiding om Ongehoord Nederland te berispen. Hij vindt de omroep een 'verademing' in een publiek bestel dat hij als 'eenzijdig links' bestempelt. Hij vindt de door Blommestijn gebruikte woorden helemaal niet racistisch, iets wat volgens het College van Omroepen wel degelijk het geval was.

Lees ook | Martin Bosma (PVV): Hammersma moet tik op vingers krijgen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen