Media25 okt '22 07:25Aangepast op 25 okt '22 07:46

Onafhankelijke Russische tv-zender naar Amsterdam

Auteur: Mark van Harreveld

De laatste onafhankelijke tv-zender van Rusland, TV Rain, is in Amsterdam neergestreken. Een week na het begin van de Russische oorlog in Oekraïne ging de zender op last van het Kremlin op zwart, nu zit de redactie in het DPG Media-gebouw in Amsterdam. Dat werd gisteravond live gevierd op YouTube, dat het Kremlin niet zomaar kan blokkeren. 'Dat zal voor de Russen lastig zijn om te verbieden', zegt media-ondernemer Derk Sauer.

TV Rain, een van de laatste onafhankelijke tv-zenders in Rusland, gaat  verder vanuit Amsterdam. In de loop  De zender vestigt zich in de hoofdstad. Dat maakte Derk Sauer bekend op het Crossmedia Congres, meldt Emerce. Sauer, directeur van The Moscow Times, heeft ervaring met het maken van diezelfde stap: The Moscow Times nam in april zijn intrek in het gebouw van DPG Media in Amsterdam.
TV Rain, een van de laatste onafhankelijke tv-zenders in Rusland, gaat verder vanuit Amsterdam. In de loop De zender vestigt zich in de hoofdstad. Dat maakte Derk Sauer bekend op het Crossmedia Congres, meldt Emerce. Sauer, directeur van The Moscow Times, heeft ervaring met het maken van diezelfde stap: The Moscow Times nam in april zijn intrek in het gebouw van DPG Media in Amsterdam. (ANP / Jean-Pierre Jans)

Sauer is nauw betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe onderkomen van TV Rain. 'Ik belde om te vragen of ze nog hulp nodig hadden. Van het een kwam het ander, en nu staat er een studio.' De zender was al eerder verbannen van het internet, maar zendt nog steeds uit via haar zeer populaire YouTube-kanaal. Is het nu een kwestie van tijd voordat YouTube verboden wordt in Rusland?

Niet populair

Volgens Sauer wordt dat een lastige kluif voor het Kremlin. 'Alle entertainment en alle porno zit daar, sluiting daarvan zal de autoriteiten niet populair maken.' Een tweede argument is de waarschuwing die Google al deed uitgaan naar de Russische autoriteiten. De techgigant is verantwoordelijk voor Android en Google heeft al laten doorschemeren dat wanneer het Rusland uitgezet wordt, de Russen zonder mobiele telefonie verder moeten.

Volg de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen