Media21 nov '22 11:12

Disney vervangt huidige CEO met de vorige

Auteur: Jorn Lucas

Voormalig Disney-topman Bob Iger keert terug als baas van de The Walt Disney Company. Hij neemt de leiding over van Bob Chapek die hij zelf als zijn opvolger had geselecteerd. Iger, die ook grootaandeelhouder van Disney is, blijft twee jaar. Daarin zal hij het bedrijf 'klaarmaken voor een hernieuwde groei.'

Robert A. Iger, de nieuwe CEO van de The Walt Disney Company
Robert A. Iger, de nieuwe CEO van de The Walt Disney Company (Disney/ABC Television Group)

De wisseling van de wacht bij Disney komt als een verrassing. Chapek kreeg in juni nog een contractverlenging van drie jaar. In het persbericht stond ook geen citaat van Chapek, wat erop duidt dat zijn aftreden niet vrijwillig was.

Disney+, HULU, ESPN

Iger was eerder van 2005 tot en met 2020 topman van Disney. Volgens IT-ondernemer Ben van der Burg was hij de man die Disney+ heeft bedacht, en stond hij daarmee aan de basis van de transformatie van een creatief bedrijf naar een techbedrijf. De uitvoering van dit proces werd belegd bij Chapek, die vol inzette op streaming met andere diensten als Hulu en ESPN. En dat ging niet goed, weet Van der Burg.

'Chapek heeft een techmentaliteit en wil de content aanpassen naar de wens van de klant. Terwijl de creatievelingen binnen het bedrijf juist van mening waren dat zij goed wisten wat de klanten willen. Dat zorgde voor een interne, culturele strijd. Dat ging niet goed en het vertrouwen verdween.'

Chapek nam de leiding van het concern enkele maanden voor het begin van de coronapandemie over van Iger. Daarin had Disney vooral bij de pretparken en cruises flink te lijden van alle beperkingen. Het aandeel Disney is onder leiding van Chapek ruim 40 procent in waarde gedaald, terwijl operationeel verlies opliep naar anderhalf miljard dollar. Volgens Van der Burg worstelt het bedrijf met het bundelen van alles platformen. 'Chapek had moeit om de diensten bij elkaar te brengen, waardoor het vertrouwen daalde en dan ben je weg.'

Tekst gaat verder onder de tweet

LHBTI

Chapek kreeg ook veel kritiek omdat Disney zich niet uitsprak tegen een antihomowet in de Amerikaanse staat Florida. Daar is het bedrijf dankzij enkele pretparken een grote werkgever. De zogenoemde 'Don't say gay'-wet verbiedt het leraren om over andere seksuele geaardheden dan heteroseksualiteit te praten tegen kinderen onder een bepaalde leeftijd. Uiteindelijk besloot Disney zich toch tegen die wet te keren en kwam toen in het vizier van de Republikeinse leiders van de staat.

De terugkeer van Iger is voor velen een verrassing. De activistische aandeelhouder Nelson Peltz, die eerder aandrong op een verkoop van de sporttak ESPN door Disney, is volgens zakenkrant The Wall Street Journal niet te spreken over de bestuurderswissel.

De vraag is dan ook of Iger het bedrijf opnieuw nieuw leven kan inblazen. 'Bob Iger is een oude veteraan. Als hij iets zegt, dan wordt dat geloofd. Hij straalt vertrouwen uit maar kan hij voor die omslag zorgen?, besluit Ben van der Burg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen