Media21 nov '22 17:39Aangepast op 21 nov '22 18:04

'Matthijs van Nieuwkerk gedraagt zich als een kind dat zijn speeltje kwijt is'

Auteur: Jorn Lucas

'Het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk is als een groot kind dat zijn speeltje kwijt is en nu om zich heen gaat slaan'. Dat zegt media-journalist en podcastmaker Mark Koster. 'Hij reageert eigenlijk zoals hij de afgelopen tijd vaak heeft gedaan, Door heel boos te worden als hij zijn zin niet krijgt, doet hij eigenlijk wat hij altijd doet.'

Matthijs van Nieuwkerk heeft vandaag aangegeven zijn werk voorlopig neer te leggen en per direct te stoppen bij BNNVARA. De 62-jarige televisiemaker zegt de banden met de omroep te 'verbreken' omdat zijn werkgever 'openlijk twijfelt' aan zijn oprechtheid. Van Nieuwkerk werkte echter via productiebedrijf Medialane voor BNNVARA. 'Ik denk dat dit voor hem allemaal door elkaar loopt, en eigenlijk werd BNNVARA vijftien jaar gegijzeld door Van Nieuwkerk', zegt Koster.

Luister ook | Koster & Van Dijk: Tv-producenten bang voor John de Mol

'Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt', aldus Van Nieuwkerk.

De presentator is in opspraak nadat de Volkskrant een uitgebreid onderzoek publiceerde naar de werkcultuur achter de schermen van tv-programma De Wereld Draait Door. Het ging volgens tientallen medewerkers in de Volkskrant om 'extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen'.

'Ronaldo komt ook op de bank terecht'

Volgens Koster had de NPO-top veel eerder moeten inspreken. 'Als sterspeler Ronaldo zich niet weet te gedragen bij Manchester United, dan komt hij op de bank terecht. Zonder Van Nieuwkerk te vergelijken met Ronaldo, maar dit had ook bij hem moeten gebeuren.'

Matthijs van Nieuwkerk heeft vandaag aangegeven zijn werk voorlopig neer te leggen en per direct te stoppen bij BNNVARA. De 62-jarige televisiemaker zegt de banden met de omroep te 'verbreken' omdat zijn werkgever 'openlijk twijfelt' aan zijn oprechtheid.
Matthijs van Nieuwkerk heeft vandaag aangegeven zijn werk voorlopig neer te leggen en per direct te stoppen bij BNNVARA. De 62-jarige televisiemaker zegt de banden met de omroep te 'verbreken' omdat zijn werkgever 'openlijk twijfelt' aan zijn oprechtheid. (ANP / Jeffrey Groeneweg)

Van Nieuwkerk is lange tijd de meest beeldbepalende en best betaalde presentator van de publieke omroep geweest. Hij zegt de komende periode gaat gebruiken 'om tot bezinning te komen'. 'Daarna hoop ik weer van me te laten horen.' NTR besloot zaterdag de opnames van de Top 2000 Quiz te staken naar aanleiding van het Volkskrant-artikel. Over het vervolg hiervan is nog niks bekend.

Naar John de Mol?

Of de carrière van Van Nieuwkerk helemaal kapot is, betwijfelt Koster. 'John de Mol heeft een goed tijdslot voor hem klaarliggen, daar kan hij zo aanschuiven.' Volgens Koster heeft Van Nieuwkerk door eerdere flirts met De Mol als zijn contract met de NPO al vaker weten 'op te plussen.'

Luister ook | Werkverkenners - Werken aan een veilige werkvloer na The Voice en Ajax

John de Mol is door misstanden bij de opnames van The Voice of Holland echter ook beschadigd. Geen punt, zegt Koster cynisch. 'Soort zoekt soort zou je kunnen zeggen.' Maar de beschuldigingen aan het adres van Van Nieuwkerk zijn vooral een symptoom van het einde van een tijdperk, denkt hij. 'De televisie was een soort heiligdom. Willem Duys kon invliegen uit Frankrijk voor de opnames van een show, Mies Bouwman was ook niet helemaal goed bij haar hoofd. Dat zijn allemaal diva's geweest, maar dit soort dingen konden gewoon allemaal. En Van Nieuwkerk is misschien wel de laatste van dit soort televisie-diva's die zich dit gedrag niet kan permitteren.'

Onafhankelijk extern onderzoek

Het onderzoek naar de werkomstandigheden bij De Wereld Draait Door (DWDD) wordt 'extern belegd bij een onafhankelijke partij'. Dat heeft de publieke omroep (NPO) maandag laten weten. Eerder op de dag maakte Matthijs van Nieuwkerk bekend dat hij zijn banden met BNNVARA verbreekt. Sinds vrijdag is hij in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers spraken over de werkomstandigheden bij het programma.

'Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan. Uiteraard is hierbij van groot belang dat de betrokken medewerkers worden gehoord en dat het onderzoek recht doet aan hun belangen', aldus de omroep.

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, riep zondag in het tv-programma Buitenhof op tot een onafhankelijk onderzoek naar wat er is misgegaan bij DWDD. Wat betreft de aanpak in de toekomst kon ze zich voorstellen dat de NPO daarvoor verantwoordelijk zou zijn. Maar 'terugkijken' ziet ze liever belegd 'verder weg bij de omroepwereld, omdat het zo onafhankelijk mogelijk moet'. Minister van Staat Winnie Sorgdrager, die de commissie grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector leidt, noemde ze als iemand die zo'n onderzoek zou kunnen doen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet ze als optie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen