Media1 dec '22 22:02Aangepast op 2 dec '22 07:39

Frans Klein ‘gewoon’ aan het werk voor NPO in Londen

Auteurs: Ton F. van Dijk en Mark Koster

NPO-directeur Frans Klein is nog steeds werkzaam voor de NPO. Klein heeft donderdag namens de publieke omroep deelgenomen aan een mediabeurs in Londen, zo bevestigt de NPO aan BNR. Vorige week maakte de NPO nog bekend dat Klein zijn functie heeft neergelegd. Dit in afwachting van de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar misstanden bij de publieke omroep.

Een woordvoerder van de NPO bevestigt tegenover BNR dat Klein inderdaad een bezoek heeft gebracht aan Content London 2022. De buitenwereld verkeert in de veronderstelling dat Frans Klein officieel thuis zit. Dit omdat hij volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak in dat verband van een ‘burn-outfabriek’.

De buitenwereld verkeert in de veronderstelling dat Frans Klein officieel thuis zit. Dit omdat hij volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk.
De buitenwereld verkeert in de veronderstelling dat Frans Klein officieel thuis zit. Dit omdat hij volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk. (ANP / Patrick Harderwijk)

Podcast | Koster en Van Dijk

De publicatie deed veel stof opwaaien en leidde onlangs tot een officieel onderzoek van de NPO naar de gemelde misstanden. Er was kritiek – onder andere van toezichthouder Commissariaat voor de Media - op het feit dat NPO-voorzitter Frederieke Leeflang er op stond zelf opdrachtgever van het onderzoek te zijn.

Lees ook | 'Matthijs van Nieuwkerk gedraagt zich als een kind dat zijn speeltje kwijt is'

Leeflang besloot daarop oud-minister Martin van Rijn (PvdA) te vragen om het onderzoek op zich te nemen, maar blijft formeel opdrachtgever van het volgens de NPO volstrekt ‘onafhankelijke’ onderzoek.

In het programma Nieuwsuur zei de NPO-baas eerder, dat onderzoek doen naar wie er verantwoordelijk is voor de misstanden bij DWDD het ‘minst belangrijk’ is. Hierdoor kon de indruk ontstaan dat Leeflang NPO-directeur Klein in bescherming nam.

Functie neergelegd voor onafhankelijkheid onderzoek

Om duidelijk te maken dat het onderzoek naar de werkcultuur écht onafhankelijk is, maakte de NPO op 22 november bekend dat directeur Frans Klein vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de misstanden bij DWDD, zijn functie heeft neergelegd. Immers ook de rol van Klein bij de ‘burn-out fabriek’ wordt nu onderzocht. De NPO schrijft daarover in een persverklaring:

'Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek', aldus de NPO.

Lees ook | 'De NPO heeft veel te veel macht gekregen'

Het onderzoek wordt volgens de NPO pas op z’n vroegst in het voorjaar van 2023 afgerond. Tot die tijd heeft Frans Klein zijn functie neergelegd en wordt hij formeel vervangen door NPO-genremanager Remco van Leen, die tot zijn aanstelling als ‘tijdelijk’ opvolger van Klein ‘onder’ Klein functioneerde.

Kosten ticket 1300 pond

Klein nam namens de NPO deel aan een internationale bijeenkomst in Londen. Het gaat om het media-event Content London 2022. Alleen al deelname aan dit evenement kost zo’n 1300 Britse pond.

Volgens een bron die de bijeenkomst ook heeft bezocht, zou Klein in Londen tegenover andere Nederlandse deelnemers hebben aangegeven dat zijn afwezigheid als machtige televisiebaas slechts ‘tijdelijk’ is. De persoon in kwestie wil anoniem blijven uit angst voor mogelijke zakelijke repercussies. Een woordvoerder van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang bevestigt tegenover BNR, dat Frans Klein inderdaad namens de NPO in Londen was. Remco van Leen, die officieel Klein opvolgt, was daar niet bij aanwezig.

Reactie NPO

    Frans Klein is tijdelijk teruggetreden als directeur video NPO om zo de onafhankelijkheid van het externe onderzoek van oud-minister Martin van Rijn niet in de weg te staan. In overleg met de RvB van de NPO heeft hij deze week nog wel zijn al langer geplande bezoek aan Content Londen afgelegd om als toehoorder de ontwikkelingen op zijn vakgebied te volgen. Zijn tijdelijke terugtreding blijft de komende maanden van kracht zolang het externe onderzoek loopt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen