Media2 dec '22 14:19

Ondernemingsraad Publieke Omroep: gedrag Frans Klein 'schadelijk' voor NPO

Auteurs: Ton F. van Dijk en Mark Koster

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Publieke Omroep (NPO) eist in een brief aan NPO-baas Frederieke Leeflang dat directeur tv Frans Klein zijn werk met onmiddellijke ingang neerlegt. Zijn bezoek aan een tv-beurs in Londen noemt het inspraakorgaan 'schadelijk voor het imago van de NPO'

Frans Klein directeur Video NPO tijdens de seizoenspresentatie van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep)  Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Frans van Zijst
Frans Klein directeur Video NPO tijdens de seizoenspresentatie van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Frans van Zijst (ANP / Frans van Zijst)

De brief is gestuurd naar aanleiding van berichtgeving bij BNR dat Frans Klein doorwerkt en zich als NPO-er presenteerde in Londen. De buitenwereld verkeerde in de veronderstelling dat Frans Klein officieel thuis zit. Dit omdat hij volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak in dat verband van een ‘burn-outfabriek’.

Lees ook | Frans Klein 'gewoon' aan het werk voor NPO in Londen

De Centrale Ondernemingsraad verzoekt de NPO 'dringend de tijdelijke terugtreding van Frans Klein zeer serieus te nemen en wil opheldering over de kwestie.

De COR stoort zich eraan dat Klein zijn werkzaamheden lijkt door te zetten en zich nog steeds lijkt te bemoeien met lopende zaken nu er een onafhankelijke onderzoek loopt naar de misstanden bij de publieke omroep. Klein’s rol zal daarin ook worden onderzocht. 'De COR is van mening dat deze gang van zaken schadelijk is voor het imago van de NPO.’ De NPO meent daarentegen dat Klein slechts 'toehoorder' is geweest in Londen.

Bemoeienis excuusbrief

Eerder ontstond er al ophef omdat Klein zich had bemoeid met de inhoud van een excuusbrief van Matthijs van Nieuwkerk. Het hoofd televisie bezocht de presentator in de kleedkamer om de brief af te stemmen.

Hiermee ontstond het beeld dat Klein op de achtergrond een regisserende rol had om de affaire toe te dichten. Dat beeld is niet weg, tot ongenoegen van de COR, zoals blijkt uit de brief. 'Het moge duidelijk zijn dat een en ander niet meehelpt om de beeldvorming tegen te spreken dat de Raad van Bestuur van de NPO niet al te serieus omgaat met de tijdelijke terugtreding van Frans Klein in verband met het op handen zijnde onderzoek'.

In de brief rept de COR over 'geruchten' dat Klein zich zelfs op kantoor begeeft. COR-voorzitter Fred Kwint wil hier niet op ingaan. 'De geruchten horen we. Ik wacht eerst af wat NPO zegt, dat lijkt me wel zo netjes', zegt Kwint tegen BNR.

Lees ook | 'NPO is ongelofelijk dom bezig'

Het onderzoek wordt volgens de NPO pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2023 afgerond. Tot die tijd heeft Frans Klein zijn functie neergelegd en wordt hij formeel vervangen door NPO-genremanager Remco van Leen, die tot zijn aanstelling als 'tijdelijk' opvolger van Klein 'onder' Klein functioneerde. In het programma Nieuwsuur zei de NPO-baas eerder, dat onderzoek doen naar wie er verantwoordelijk is voor de misstanden bij DWDD het 'minst belangrijk' is. Hierdoor kon de indruk ontstaan dat Leeflang NPO-directeur Klein in bescherming nam.

Klein nam namens de NPO deel aan een internationale bijeenkomst in Londen. Het gaat om het media-event Content London 2022. Alleen al deelname aan dit evenement kost zo'n 1.300 Britse pond.

Volgens een bron die de bijeenkomst ook heeft bezocht, zou Klein in Londen tegenover andere Nederlandse deelnemers hebben aangegeven dat zijn afwezigheid als machtige televisiebaas slechts 'tijdelijk' is. Andere bronnen op met Mediapark gaan mee in die lezing. 'Frans denkt dat hij terugkomt', liet een omroepbestuurder zich deze week ontvallen op een bijeenkomst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen