Mobiliteit16 feb '16 13:15

Nooit meer in de file door een flitser

Auteur: Jolijn Mes

De politie stopt met flitsen als er een file ontstaat. Dat heeft de politie afgesproken met Rijkswaterstaat. Door beter met elkaar te communiceren moeten flitsacties sneller stopgezet worden.

ANP
ANP

Rijkswaterdienst houdt in de gaten of er bij een mobiel flitspunt een file ontstaat, geeft dit door aan de meldkamer van de politie, die dit op haar beurt weer doorgeeft aan het flitsteam.

Dit lijkt omslachtig, maar volgens Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de politie, kan dit allemaal heel snel gaan: "Rijkswaterstaat kan via camera’s doorlopend het verkeer observeren en als er een file aan het ontstaan is, is het contact natuurlijk vrij snel gelegd."

Al in 2010 zijn afspraken hierover gemaakt met Rijkswaterstaat, maar van een werkend systeem was nooit sprake. Dat zal nu anders zijn, verwacht Van Hasselt: "We maken afspraken met álle eenheden en ook alle meldkamers zijn geïnstrueerd over deze nieuwe werkwijze. Ik ga ervan uit dat het helemaal goed gaat."

Helemaal niet meer flitsen op de plaatsen waar daardoor files ontstaan, ziet Van Hasselt niet zo zitten: "De mobiele radarcontroles staan op plekken waarvan we weten dat te hard rijden leidt tot en verhoogd risico op ongevallen. Daarnaast zijn de controles ook lang niet altijd de oorzaak van een file. Als je heel even op je telefoon kijkt en een rare beweging maakt, staat iedereen ook op de rem."


Wat vind jij? Is het beter om te stoppen met flitsen langs de snelweg voor de veiligheid? Of is dit de enige manier om het verkeer in toom te houden? Stem op onze topic!

Gerelateerde artikelen