Mobiliteit19 feb '16 09:53

Agressie op het spoor vaak niet gemeld

Auteur: Jolijn Mes

Conducteurs en machinisten melden agressie in de trein lang niet altijd, omdat er toch niets mee gedaan wordt. Dat blijkt uit een grootschalige enquête door spoorwegvakbond VVMC.

ANP
ANP

In elkaar geslagen worden met de drinkbak van een hond of op het spoor geduwd worden: 57 procent van het treinpersoneel meldt niet langer alle incidenten. Zelfs berovingen en seksuele intimidatie worden stilgehouden.

Moedeloosheid
Wim Eilert van VVMC vindt het een zorgwekkende ontwikkeling, maar zegt ook te begrijpen waar het vandaan komt: "Wij zeggen tegen onze leden dat ze altijd alles moeten melden. Maar als er dan niets met die melding gebeurt, leidt dat tot moedeloosheid."

Volgens Eilert ligt de oplossing in de uitvoering van gemaakte afspraken: "Afspraken worden gemaakt op momenten dat er een ernstig incident is gebeurd. Maar daar moeten we niet op wachten, we moeten in de tussentijd afspraken maken en die nakomen."



Geschrokken van de cijfers
Staatssecretaris Sharon Dijksma is erg geschrokken van de cijfers: "Ik wil ze oproepen: meld het alsjeblieft wel. We zullen ook maatregelen verder treffen: meer dubbele bemensing, hogere boetes, camera’s, gesloten poortjes."

Maar al die getroffen maatregelen hebben tot nu toe dus het gevoel gegeven dat het allemaal niet helpt. Dijksma: "Dat vind ik heel erg. Het duurt voor veel mensen te lang, daarom heb ik vorige week 10 miljoen euro extra uitgetrokken om sneller tot dubbele bemensing te komen."


 
 
 
 
Óf de medewerkers zich gesteund voelen, wil Dijksma achterhalen door met de mensen op de werkvloer in gesprek te gaan: "We hebben cijfers, maar een realitycheck is nodig. Zo komen we erachter waar het mis gaat en hoe we dat samen kunnen oplossen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen