Mobiliteit19 feb '16 13:15

Treintje komt zo, treintje komt zo.... of niet?

Auteur: Jolijn Mes

Steeds meer treinen vertrekken te laat, blijkt uit de jaarcijfers van de NS. Ook de tevredenheid van de reizigers is gedaald. Maar topman Roger van Boxtel vindt niet dat het slecht gaat met het vervoersbedrijf.

ANP
ANP

En dat terwijl de cijfers een wat vertekend beeld geven, volgens redacteur Fieke Nobel: "Volgens de NS is een trein te laat er meer dan vijf minuten vertraging is. En uitgevallen treinen worden ook niet meegenomen, dus in werkelijkheid hebben de reizigers nog vaker op het perron staan wachten dan de cijfers doen vermoeden."

Daling van een procent
Vorig jaar reed 91 procent van de treinen op tijd, tegenover 92 procent het jaar daarvoor. Toch zit de NS nog niet in de problemen, want van het ministerie moet minimaal 90 procent van de treinen op tijd rijden en daar voldoen ze dus aan.

Ook zijn de reizigers ontevreden. Dat komt volgens de NS door de vele grote verstoringen waar NS onder te lijden had en de vele volle treinen. Nobel: "In 2015 waren er zowel meer overvolle treinen als storingen dan het jaar daarvoor."

Toch tevreden
Toch is NS-topman Roger van Boxtel tevreden, zegt Nobel: "Hij vindt dat de NS het goed gedaan heeft. De stiptheid ligt volgens hem – ondanks de daling – op hoog niveau en daarnaast zou reizen met de trein duurzamer, makkelijker en veiliger zijn."

Dat betekent niet dat Van Boxtel vindt dat er geen verbeterpunten zijn. Volgens Nobel wil hij zich in 2016 richten op het verbeteren van de prestaties voor de reiziger. Nobel: "Er zijn verbeteringen nodig om het vertrouwen in de organisatie te herstellen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen