Apparatuur radarcontroles deugt niet
De politie moet voorlopig stoppen met radarcontroles omdat de apparatuur niet deugt, zeggen politieagenten en hun vakbond de ACP. Er zijn grote twijfels over de betrouwbaarheid van de nieuwe mobiele flitsapparatuur. Desnoods moet de oude flitsapparatuur weer in ere worden hersteld, zegt VVD-Kamerlid Barbara Visser.
De eerste berichtgeving over de problemen met de flitsapparatuur waren voor Visser afgelopen week al aanleiding om de bewindspersonen van zowel Veiligheid & Justitie als Infrastructuur & Milieu te vragen naar de aard van de problemen en hoe deze op te lossen. "Wat ons betreft zorgen we ervoor dat het zo snel mogelijk wordt opgelost en des te beter ook dat er meer duidelijkheid komt over wat zich hier heeft afgespeeld. Een brief kan daar duidelijkheid over geven."
Want linksom of rechtsom moet het probleem worden opgelost, vindt Visser. Trajectcontroles staan op bepaalde trajecten al een tijdje stil, zegt Visser, zonder dat dat uitmondt in onaanvaardbaar rijgedrag. "Zorg ervoor dat mensen niet gedwongen worden om een hele rechtsgang te beginnen. Dat is echt het paard achter de wagen spannen. Zij moeten er gewoon van uit kunnen gaan dat boetes betrouwbaar zijn en daar is nu twijfel over gerezen."
Radarbundels
Lijnbussen die met 185 kilometer per uur worden geflitst op een tachtigkilometerweg, vrachtwagens worden geklokt op 240 kilometer per uur; zomaar wat voorbeelden van verkeerssituaties die niet eens zouden kúnnen, als de chauffeurs in kwestie het al zouden willen. Waarschijnlijke oorzaak: reflectie van radarbundels van flitsapparatuur op andere voertuigen. De politieleiding weet er van, maar onderneemt te weinig actie, stellen de agenten.
Als apparatuur dit soort foutmeldingen doet, worden agenten erop aangekeken, zegt Gerrit van de Kamp voorzitter van politiebond ACP. "Politiemensen zijn verantwoordelijk voor een proces verbaal dat juist hoort te zijn en op het moment dat dat niet zo is, worden zij daar op aangesproken en dat kan niet de bedoeling zijn. Een aantal mensen kon het niet meer uitleggen en besloot naar buiten te treden. Burgers hebben het recht om de juiste boete te krijgen: gezien de hoogte van de boetes kan een aantal kilometer al heel veel uitmaken."