Mobiliteit9 nov '15 22:06Aangepast op 10 nov '15 10:28

Minder geweld tegen treinpersoneel

Auteur: Sam de Voogt

Het aantal meldingen van geweld tegen treinpersoneel is gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de vakbonden en de Nederlandse Spoorwegen die in handen zijn van BNR Nieuwsradio.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met 461 meldingen tot en met september zijn er ruim 130 minder meldingen dan vorig jaar. Het gaat om geweldsincidenten als fysieke agressie, spugen en ernstige bedreigingen. Volgens de NS is het aantal afgenomen door de plaatsing van camera's en beeldschermen die laten zien wat die camera's registreren. "Alle nieuwe treinen krijgen camera's en alle treinen die gerepareerd worden krijgen ook een camera en op stations werden beeldschermen geplaatst die lieten zien wat de camera's registreerden", legt redacteur Roos Abelman uit.

Toegangspoortjes
Het sluiten van toegangspoortjes moet bijdragen aan een verdere geweldsdaling. Bijna 60 procent van daders van agressie is zwartrijder. In Sittard wordt daarom gedemonstreerd tegen het open blijven  van de toegangspoortjes. Die zouden al in juni sluiten, maar ze zijn nog altijd open. Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen is blij met de cijfers, maar het gaat hem allemaal niet snel genoeg. "Het is doorgangsgebied voor de inwoners, maar wij vinden de veiligheid van spoorwegpersoneel belangrijker."
 


 

Van de Mheen is ook nog niet overtuigd van effect van alle maatregelen, maar vanmiddag moet een overleg met de minister, de NS en de staatssecretaris meer duidelijkheid scheppen. "Een van de punten waar we tegenaan lopen is dat de NS heel veel geld besteedt aan sociale veiligheid, maar wij hadden verwacht dat de NS meer capaciteit zou kunnen vrijspelen op de trein. Dat is  niet gelukt. De samenwerking met de politie is prima, maar het kost geld om extra beveiliging in te huren en de NS kan dat niet ophoesten."

Veel protest
Begin dit jaar was er veel protest van treinpersoneel tegen aanhoudende agressie van personeel. Aanleiding was de zware mishandeling van een 44-jarige conductrice op station Hoofddorp. In samenspraak met ministers en staatssecretaris werden toen afspraken gemaakt om het geweld tegen te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen