Mobiliteit30 sep '15 07:20Aangepast op 30 sep '15 07:37

D66: 'Europese Commissie was op de hoogte van emissiefraude'

Auteur: Bas van Setten

D66 vermoedt dat de Europese Commissie al langer op de hoogte is van fraude met dieselmotoren. De partij heeft daarom een debat aangevraagd in het Europees Parlement.

ANP
ANP

In 2013 constateerde een onderzoekinstituut van de Europese Commissie dat er hele grote verschillen zitten tussen de echte uitstoot en de uitstoot die door de autofabrikanten wordt opgegeven. "Ik vind het heel pijnlijk dat wij er door een Amerikaans onderzoek op gewezen worden dat er gefraudeerd is met Europese auto’s", zegt Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66.

Gerbrandy wil het debat voeren met Jean-Claude Juncker, en niet met de Eurocommissaris voor de Industrie, Elżbieta Bieńkowska. "Een van de problemen is dat zij al de verantwoordelijkheid heeft om het concurrentievermogen van het Europees bedrijfsleven te vergroten. Zij zit dus regelmatig met autofabrikanten om de tafel. Daarom is zij in mijn ogen niet de meest geschikt persoon is om de duimschroeven aan te draaien van diezelfde industrie." 

 

Europese emissietest
De Europese Commissie is al jaren bezig om een onafhankelijke Europese emissietest op touw te zetten. "Het duurt wat mij betreft veel te lang. Dat komt mede omdat die test in samenwerking met de auto-industrie wordt samengesteld. Ik vind dat de autofabrikanten hun kans hebben verspeeld om nog mee te praten. D66 eist van de Europese Commissie dat binnen een half jaar die nieuwe autotest wordt ingevoerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen