Mobiliteit18 jan '16 12:56

Veilig schaatsen doe je zo

Auteur: Didi Levison

Het lijkt erop dat de winter in Nederland nu echt zijn intrede heeft gedaan. Op sommige plaatsen daalde het kwik vannacht tot min 11 en ook vandaag is het lekker fris. Daarmee kennen we de eerste officiële vorstperiode van dit jaar en lijkt het schaatsvirus op te laaien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verschillende kleine natuurijsbanen in de vorm van o.a. ondergelopen weilandjes openen vandaag hun deuren. Nederland bindt massaal de ijzers onder en baant zichzelf een weg door het schaatsplezier. Toch is het niet alleen maar winterpret wat zich afspeelt op de ijsbaan, het beginnende schaatsseizoen gaat doorgaans gepaard met vele blessures. Tijdens de laatste korte vorstperiode in februari 2012 zijn naar schatting 13 duizend schaatsers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Profiel van het slachtoffer: onervaren schaatser.

Ramon Kuipers, coördinator natuurijs bij de KNSB, pleit ervoor dat mensen zich goed voorbereiden op hun schaatsavontuur. Zijn advies: doe het als een prof. “De echte schaatsers gaan vaak even een stukje hardlopen en een beetje rekken en strekken voor ze het ijs op gaan”, vertelt Kuipers. Ook niet onbelangrijk: je materiaal. Kuipers: “We zien vaak dat mensen zomaar een paar oude schaatsen van zolder te voorschijn halen. Zorg dat de schaatsen goed passen, goed geslepen zijn en blijf ze onderhouden”. Verder adviseert de natuurijsexpert om altijd stevige handschoenen te dragen en ook een helm en polsbeschermers raadt hij niet af.

 

De tips op een rij:

- Voor het schaatsen eerst een warming-up

- Geslepen en goed onderhouden schaatsen

- Bescherming: helm / handschoenen / polsbeschermers

- Check van te voren welke natuurijsbanen open zijn, bijvoorbeeld met de app ‘Schaatsen’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen