Mobiliteit6 jan '16 06:52

Veel meer auto's teruggeroepen voor reparatie

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal terugroepacties van auto's nam vorig jaar in Nederland opnieuw fors toe. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de RDW. Volgens de Bovag en de RAI heeft de toename te maken met de steeds grotere elektronische complexiteit van auto’s.

Foto: ANP
Foto: ANP

In 2015 moesten 261 keer auto's terug naar de garage, het jaar ervoor nog 215 keer. Het ging in totaal om 357.000 auto’s, volgens cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat wil niet zeggen dat de autobouwers er een potje van maken, zegt Harald Bresser van de RAI. "Ik denk eerder dat het aangeeft hoe betrokken de fabrikant is bij zijn product; hij heeft een zorgplicht richting de gebruiker van zijn product en als ze fouten constateren is het verplicht om dat te melden."

Nederland heeft vrij strenge regelgeving, benadrukt Bresser. "Als je als fabrikant iets constateert wat te maken heeft met milieu of veiligheid, bijvoorbeeld dat je meer uitstoot dan je zou moeten doen, of er is iets met de veiligheid, bijvoorbeeld airbags, moet je de berijders op de hoogte brengen. En dat zou ik als berijder heel fijn vinden.

 

Deugdelijk product
Volgens Tom Huyskens van de Bovag zien dealers de recalls overigens liever niet plaatsvinden. "Hun prioriteit is om een deugdelijk product af te leveren. Daarnaast is het uurtarief dat wordt geclaimd bij de importeur of de klant  een stuk lager dan het commerciële uurtarief voor een onderhoudsbeurt, dus ze sleutelen liever aan auto´s dan dat ze zo´n recall uitvoeren."

Recalls zijn van alle tijden, zegt Huyskens. Het verschil is dat ze vroeger vaak werden uitgevoerd tijdens een onderhoudsbeurt. "Auto's worden alsmaar complexer en fabrikanten zijn juridisch steeds meer gebonden aan regelgeving en moeten alsmaar transparanter werken. Nu moeten de kleinste dingetjes worden doorgegeven aan de autoriteiten, zoals de RDW. Daar kunnen ook zaken tussen zitten als een tekstuele aanpassing in een instructieboekje van Fiat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen