Mobiliteit3 okt '13 15:11

Trajectcontrole A2 goed voor 335.921 boetes

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe trajectcontrole op de A2 van Utrecht naar Amsterdam heeft in de eerste 1,5 maand ruim 116.000 boetes opgeleverd. De nieuwe controle ging op 15 juli in gebruik. De andere richting wordt al sinds vorig jaar gecontroleerd.

Op de A2 blijkt het systeem voor beide richtingen goed te zijn voor de meeste boetes van alle trajectcontroles; in de maanden mei, juni, juli en augustus kregen bijna 336.000 automobilisten een boete. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Boetes
In de 4 genoemde maanden werden in het hele land 730.206 boetes uitgedeeld vanwege snelheidsovertredingen bij trajectcontroles op snelwegen. Dat was in dezelfde periode vorig jaar ruim 420.000, maar sindsdien zijn er trajectcontroles bijgekomen. Ten opzichte van het eerste tertiaal (periode van 4 maanden) van dit jaar daalde het aantal boetes bij de trajecten, toen lag het aantal nog op 812.731.

Overigens stonden enkele trajectcontroles uit vanwege onderhoud of vervanging van de systemen. Dat verklaart waarom er bij Rotterdam op de A13 maar 4 en op de A20 helemaal geen boetes werden uitgedeeld. De controle op de A4 bij Leidschendam was in de zomermaanden goed voor ruim 300.000 geconstateerde overtredingen.

Overtredingen
In totaal werden tussen 1 mei en 1 oktober 3,4 miljoen verkeersovertredingen bekeurd, waarvan in 2,8 miljoen gevallen vanwege te hard rijden. Andere overtredingen waar 'de politie het bonnenboekje voor trok' waren onder meer door rood licht rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, het ontbreken van fietsverlichting of het niet handsfree bellen in de auto. Vergeleken met de eerste vier maanden van dat jaar is dat lager (3,7 milljoen), maar wel meer dan dezelfde periode vorig jaar (3,2 miljoen).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen