Mobiliteit6 nov '13 11:05Aangepast op 6 nov '13 14:44

Goederentrein ontspoord bij Borne

Auteur: Eva Oude Elferink

Bij Borne in Overijssel is een goederentrein ontspoord. Er zijn geen gewonden gevallen, wel is er flinke schade ontstaan aan het spoor.

Aan boord van de goederentrein bevonden zich geen gevaarlijke stoffen, alleen zand en grind. Wat de ontsporing heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. "Dat zijn we nu aan het onderzoeken", zegt Jouke Schaafsma van pro Rail.

Flinke schade
Het ongeluk vond vanochtend rond acht uur plaats, sindsdien ligt het treinverkeer tussen Hengelo en Almelo stil. Schaafsma: "We gaan ervan uit dat de schade flink is en dat we behoorlijk wat tijd nodig hebben om dat te herstellen en deze trein weer van het spoor te krijgen."

Tot na het weekend zullen er geen treinen rijden tussen Hengelo en Almelo vanwege de ontsporing. Over een lengte van 3 kilometer is er schade veroorzaakt aan het spoor, de dwarsliggers en deelektronica. Ook is er schade aan het perron van het treinstation in Borne.

Gewoon geluk
De burgemeester van Borne, Rob Welten, zegt zeer geschrokken te zijn door het ongeval. "Laten we blij zijn om te constateren dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Maar in verschillende opzichten hebben we gewoon geluk gehad. Dit keer was het zand en grind en geen gevaarlijke stoffen. Ik moet er niet aan denken wat er anders zou zijn gebeurd."

Welten is dan ook zeer sceptisch over de kabinetsplannen om de komende jaren meer goederentreinen vanaf de Betuwelijn bij Arnhem via bestaand spoor naar Duitsland te laten rijden. Volgens de burgemeester leiden de goederentreinen nu al in 'toenemende mate' tot conflicten met het personenverkeer op het spoor van Noord-Oost Nederland.

Gerelateerde artikelen