Mobiliteit25 apr '13 13:35

Superverf moet luchtvervuiling tunnels aanpakken

Auteur: Anne-Greet Haars

Den Haag pakt op verrassende wijze luchtvervuiling aan. In de Koningstunnel in het centrum van de stad wordt een proef gehouden met een soort superverf en uv-verlichting.

De verf breekt de schadelijke gassen af. De lucht rond de Koningstunnel is de meest vervuilde van den Haag. In een open bus dook verslaggever Jeroen Stans samen met de mannen van de proef de tunnel in.

"Aan weerszijden van de tunnel zitten fluorescerende uv-lampen van Philips", vertelt Henry Sprenkels van KNOxOUT, één van de bedrijven in het consortium dat de proef met de luchtfilterende verf uitvoert. "En er zit op een stuk van 150 meter doorzichtige luchtzuiverende coating op het plafond en de wanden."

Sprenkels legt uit dat de luchtzuiverende coating door het uv-licht wordt bestraald. "Dan vindt er een afbraakreactie plaats van de stikstofoxides, een belangrijk component in de luchtverontreiniging."

Experimenten
Jan Duiser, onderzoek TNO, houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek naar luchtverontreiniging. Hij gaat samen met de milieudienst Rijnmond onderzoeken of de coating en lichten er uiteindelijk toe leidt of het schoner wordt. "We hebben op het laboratorium verschillende experimenten gedaan, waaruit blijkt dat dat die stikstofoxide inderdaad wordt omgezet. Wat we nu doen is dat experiment opschalen naar deze tunnel, een realistisch experiment."

Sprenkels: “We verwachten minimaal 15 procent lagere concentraties van stikstofoxides. En als de hele tunnel die coating krijgt, zal het percentage hoger worden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen